BLOG
Bοtox: Πώς μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ψυχικών νόσων;
Μπορεί το δημοφιλές Botox να αφορά κυρίως τον χώρο της ομορφιάς και τις μη επεμβατικές θεραπείες που ανανεώνουν το δέρμα, όμως η χρήση του δεν περιορίζεται μόνο σε αυτόν τον τομέα.
Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι το γεγονός πως τo Botox είναι η εμπορική ονομασία της βοτουλινικής τοξίνης, μιας πρωτεΐνης που παράγεται από το κλωστηρίδιο Botulinum και εγχέεται στους μύες που εμπλέκονται στους μηχανισμούς συσπάσεων του προσώπου. Ερευνητές από τη Γερμανία πιστεύουν πως η ενέσιμη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με κατάθλιψη, αλλά και ασθενείς με οριακή διαταραχή προσωπικότητας, οι οποίοι συχνά υποφέρουν από κατάθλιψη.
Είναι γνωστό πως το botox «παγώνει» τις συσπάσεις ων μυών του προσώπου, ένα αποτέλεσμα που διαρκεί μήνες μέχρι τη επόμενη εφαρμογή. Η αποτροπή του συνοφρυώματος -με το «πάγωμα» των μυών του μετώπου- μπορεί να αποτρέψει τους λήπτες να βιώσουν έντονα τα αρνητικά συναισθήματα, σύμφωνα με τη νέα επιστημονική θεωρία.
Τα στοιχεία και η μεθοδολογία της έρευνας
Ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Ανόβερου αναφέρουν ότι το Botox τελικά θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη θεραπεία ψυχικών παθήσεων. Ο Δρ. Axel Wollmer, ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο Semmelweis επισημαίνει: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη είναι περίπου 280 εκατομμύρια. Οι καθιερωμένες θεραπείες, όπως η ψυχοθεραπεία ή τα αντικαταθλιπτικά, δεν λειτουργούν επαρκώς για το ένα τρίτο των ασθενών, επομένως υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης νέων θεραπευτικών επιλογών, και σε αυτό το σημείο οι ενέσεις Botox θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο».
Πριν τη διεξαγωγή αυτών των συμπερασμάτων, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 45 γυναίκες στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής. Όλες είχαν οριακή διαταραχή προσωπικότητας. Περίπου οι μισές έλαβαν μία μόνο ένεση Botox στο μεσόφρυδο. Στην ομάδα ελέγχου έγιναν συνεδρίες βελονισμού διάρκειας 20 λεπτών, μία στην αρχή της μελέτης και μία δύο εβδομάδες αργότερα. Οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία και άλλες εξετάσεις που αξιολογούσαν τα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας πριν και μετά τη θεραπεία τους.
Μετά από έναν περίπου μήνα, οι συμμετέχουσες και στις δύο ομάδες ανέφεραν ότι τα συμπτώματα της διαταραχής υποχώρησαν. Ωστόσο, μόνο όσες έκαναν Βοtox ανέφεραν πως είχαν λιγότερο παρορμητικές συμπεριφορές. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό το εύρημα συμβαδίζει με τα δεδομένα της μαγνητικής τομογραφίας, που έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα στον κινητικό φλοιό τους, μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στον έλεγχο και τον προγραμματισμό.
Aναλύοντας σε βάθος τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας, αποκαλύφθηκε πως όσες γυναίκες έκαναν Βotox είχαν πιο ήρεμη και χαλαρή δραστηριότητα στην περιοχή της αμυγδαλής του εγκεφάλου, η οποία επεξεργάζεται τον φόβο. Η αρνητική διάθεση προκαλεί συστολή των μυών μεταξύ των φρυδιών και γραμμές συνοφρυώματος., όμως η δράση των ενέσεων Botox παραλύει αυτούς τους μύες και βοηθά στη διαχείριση της κακής ψυχικής διάθεσής.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Scientific Reports».
Ο Πλαστικός Χειρουργός, Θάνος Κοντογιάννης απαντάει στα ερωτήματά σας στο 210 72 26 711 & 693 2210 070 και είναι πάντα στην διάθεσή σας για κάθε επιπλέον πληροφορία.