Θεραπεία καρκίνων του δέρματος

Ο πλαστικός χειρουργός είναι αυτός που αντιμετωπίζει τους καρκίνους του δέρματος είτε αυτοί είναι καλοήθεις, όπως το βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα, είτε  είναι κακοήθεις, όπως ο ακανθοκυτταρικός καρκίνος ή το μελάνωμα.

Ανάλογη με το πρόβλημα είναι και η αντιμετώπιση σε οργανωμένο χειρουργείο με τους όγκους που αφαιρούνται να δίνονται για βιοψία. Εφόσον χρειαστεί ακολουθείται πρωτόκολλο ακτινοθεραπείας ή χημειοθεραπείας.

Βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα

Το βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα (καρκίνωμα δέρματος) είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου του δέρματος που εμφανίζεται στις βαθύτερες στοιβάδες της επιδερμίδας. Βασική αιτία που προκαλεί αυτόν τον τύπο καρκίνου είναι η έκθεση στον ήλιο και οι περιοχές που εκτίθενται είναι το πρόσωπο, τα αυτιά, ο λαιμός οι ώμοι. Δηλαδή περιοχές που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο άμεσα. Σπανιότατα να παρουσιάζεται καρκίνος σε περιοχές που είναι καλυμμένες από ρούχα.

Άτομα που έχουν διαγνωστεί με βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα θεωρούνται υψηλού κινδύνου και για άλλους τύπους καρκίνου, γι’ αυτό και είναι απαραίτητες οι τακτικές επισκέψεις στον δερματολόγο.

Η εμφάνιση του δέρματος με αυτόν τον τύπο καρκινώματος παρουσιάζει βλάβες σαν αυτές της ψωρίασης ή του εκζέματος. Δεν είναι σπάνιο η βλάβη να εμφανίζεται σαν φύλλο κρούστας. Αν ο όγκος μεγαλώνει, είναι πιθανό η περιοχή να γίνει πιο ερυθρή από την συσσώρευση των αιμοφόρων αγγείων.

Οι θεραπείες που συνιστώνται είναι η χειρουργική αφαίρεση, η διαθερμοπηξία, η ακτινοβολία, διάφορες μέθοδοι laser. Η πιο ενδεδειγμένη είναι η χειρουργική αφαίρεση με ποσοστά πλήρους ίασης στο 98%. Ο πλαστικός χειρουργός αφού ναρκώσει την περιοχή, χρησιμοποιεί ένα λεπτό νυστέρι για την αφαίρεση του όγκου μαζί με υγιή περιοχή για λόγους ασφαλείας.

Μελάνωμα

Μελάνωμα είναι ο καρκίνος δέρματος που αναπτύσσεται από τα μελανοκύτταρα. Θεωρείται πολύ σοβαρός καρκίνος, διότι κάνει μεταστάσεις εύκολα σε άλλα όργανα του σώματος από το λεμφικό σύστημα.

Στις πρώτες ενδείξεις του μελανώματος είναι η αλλαγή των σπίλων στο μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα, που παρεκκλίνουν δηλαδή από το κανονικό καφέ σκούρο σημάδι στο δέρμα. Ένας σπίλος συνήθως είναι επίπεδος σε σχήμα στρογγυλό.

Το μελάνωμα εμφανίζεται στους άνδρες συχνότερα στον κορμό, το κεφάλι και στην περιοχή του λαιμού. Στις γυναίκες εμφανίζεται ιδίως στα μπράτσα και στις κνήμες.

Βασική αιτία εμφάνισης του μελανώματος είναι η ακτινοβολία του ήλιου και η συνεχής έκθεση του ατόμου σε αυτήν. Ο κίνδυνος ανάπτυξης μελανώματος είναι σαφώς μεγαλύτερος σε άτομα με δυσπλαστικούς σπίλους και σε άτομα που έχουν ιστορικό στην οικογένειά τους από μελάνωμα. Επίσης είναι συχνό φαινόμενο να εμφανίζεται σε άτομα με μεγάλους σπίλους.

Όπως προαναφέραμε το μελάνωμα μπορεί να δώσει μεταστάσεις, γι΄αυτό είναι πολύ σημαντική η συμβολή του ειδικού δερματολόγου στην περίπτωση αφαίρεσης και αισθητικής αποκατάστασης του σπίλου.

Η ολοκληρωμένη διάγνωση προκύπτει από τη βιοψία. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, τότε το επόμενο βήμα είναι το χειρουργείο, στο οποίο αφαιρείται, όχι μόνο το μελάνωμα, αλλά και υγιής ιστός για λόγους ασφαλείας. Αν είναι απαραίτητο, τοποθετείται και ένα μόσχευμα στην περιοχή του δέρματος που αφαιρέθηκε.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι ασθενείς με μελάνωμα που έχει εισχωρήσει βαθιά στην επιδερμίδα ενέχουν κίνδυνο υποτροπής ακόμα και μετά την αφαίρεση. Σε αυτή την περίπτωση η χημειοθεραπεία και τα αντικαρκινικά φάρμακα είναι αναγκαία.