BLOG

Ρινοπλαστική

Categories

Η ρινοπλαστική είναι μια από τις πιο συχνές αισθητικές, χειρουργικές επεμβάσεις. Απευθύνεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες μετά την ηλικία των 18 χρονών. Πρέπει να είναι ενήλικες για να κάνουν μια χειρουργική επέμβαση ρινοπλαστικής, γιατί μέχρι την ηλικία των 18 χρονών, έχει σχηματιστεί ο σκελετός της μύτης, και δεν πρόκειται να μεγαλώσει περισσότερο.

Την ρινοπλαστική την κάνουμε είτε για αισθητικούς λόγους, σε άνδρες, ή γυναίκες που έχουν μια δύσμορφη μύτη και θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα τους, γιατί η μύτη όπως και να κάνουμε είναι “βιτρίνα”, είναι αυτή που βγάζει την συνολική εικόνα ενός προσώπου.

Επιπλέον όμως, εκτός από την αισθητική αποκατάσταση της μύτης, υπάρχει και η λειτουργική ρινοπλαστική, με την έννοια ότι μπορεί η μύτη αυτή, να μην αναπνέει καλά, να έχει προβλήματα όπως ένα σκολιωτικό διάφραγμα, όπως υπερτροφικές ρινικές κόγχες, ή προβλήματα όπως: μετά από κάποια κάκωση, μετά από πλήγμα που έχει δεχτεί η μύτη ή μετά από μια πτώση, μπορεί να έχει υποστεί τραυματισμούς που να ενοχλούν την αναπνευστική της ικανότητα.

Τότε λοιπόν, ταυτόχρονα με την ρινοπλαστική που είναι η αισθητική αποκατάσταση της εικόνας της μύτης, εκτελούμε διορθώσεις και στο διάφραγμα, και σε άλλα σημεία της μύτης όπως είναι οι ρινικές κόγχες που μπορεί να χρειαστούν καυτηριασμό ώστε να απελευθερωθούν οι αναπνευστικοί οδοί, καθώς επίσης, και στα ρινικά οστά που έχουν υποστεί κατάγματα, έτσι ώστε να έχουμε την αισθητική βελτίωση ταυτόχρονα με την λειτουργική αποκατάσταση της μύτης. Αυτή είναι γνωστή ως λειτουργική ρινοπλαστική.

Τι είναι οι ρινικές κόγχες;

Στον πλαστικό χειρουργό για την διόρθωση της μύτης, απευθύνονται και άτομα τα οποία στο παρελθόν έχουν υποστεί κακώσεις και έχουν μια μύτη η οποία είναι στραβή, δηλαδή έχει ξεφύγει από τον άξονα της, μια μύτη η οποία έχει παραμορφωθεί από τυχόν τραυματισμούς. Και αυτές οι μύτες, είναι δουλειά του πλαστικού χειρουργού να τις αποκαταστήσει, να τις δώσει την αρχιτεκτονική τους εικόνα, να αποκαταστήσει την εικόνα τους, και να τις κάνει όμορφες και λειτουργικές.

Πολλές φορές, ο πλαστικός χειρουργός χρειάζεται να συνεργαστεί και με τον ΩΡΛ (Ωτορινολαρυγγολόγο), ειδικά σε περιστατικά που έχουμε ένα δύσκολο σκολιωτικό διάφραγμα που αφορά και το οστέινο κομμάτι της ρινός, ή σε περιπτώσεις όπου πρέπει να γίνουν καυτηριασμοί μέσα στους βλεννογόνους της μύτης, να δουλέψουμε σ’ ένα μεγαλύτερο βάθος και γενικότερα σε περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητη η παρουσία του ΩΡΛ, εκεί λοιπόν υπάρχει η συνεργασία του πλαστικού χειρουργού με τον Ωτορινολαρυγγολόγο.

Ποία είναι η διαδικασία του χειρουργείου;

Ο πλαστικός χειρουργός ελέγχει την εικόνα της μύτης και αποφασίζει τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Καλό θα είναι ο πλαστικός χειρουργός πρώτα αφού δει την μύτη, να εξηγήσει στον ασθενή, ποια σημεία χρειάζονται βελτίωση που ακριβώς θα επέμβει, αν η μύτη έχει π.χ. μια καμπούρα να του εξηγήσει ότι πρέπει να αφαιρεθεί αυτός ο ήβος στην ράχη της μύτης, να ευθειαστεί αν πρόκειται για άνδρα ή αν πρόκειται για γυναίκα, ενδεχομένως να αποκτήσει μια ελαφρά καμπυλότητα, ώστε να ανασηκωθεί ελαφρώς και να λεπταίνει περισσότερο τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Εάν η μύτη έχει ένα βαρύ ή πιο φαρδύ ακρορίνιο, τότε επεμβαίνουμε στο ακρορίνιο και το λεπταίνουμε επηρεάζοντας τους κατώτερους πλάγιους χόνδρους.

Αφού λοιπόν τελειώσει η εξέταση, ο πλαστικός χειρουργός δείχνει στον ασθενή κάποιες εικόνες από περιστατικά που έχει χειρουργήσει ο ίδιος, φωτογραφίες που έχουν ληφθεί πριν και μετά την ρινοπλαστική. Είναι καλό να έχει κάποιες εικόνες για τα αποτελέσματα των χειρουργείων που έχει κάνει ο γιατρός.

Αφού προγραμματιστεί το χειρουργείο ζητείται ένας προεγχειρητικός έλεγχος γιατί οι περισσότερες ρινοπλαστικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται με γενική νάρκωση. Η γενική νάρκωση βοηθάει τόσο τον υποψήφιο ασθενή να μην αισθάνεται πόνο κατά την διάρκεια του χειρουργείου, όσο και τον πλαστικό χειρουργό να έχει έναν ήσυχο ασθενή προκειμένου να επέμβει σωστά και να κάνει την δουλειά του φτιάχνοντας και αποκαθιστώντας σωστά την αισθητική εικόνα της μύτης. Οπότε, καλό θα είναι προκειμένου να κάνει γενική νάρκωση, να προσδιοριστεί ένας εργαστηριακός έλεγχος που συνήθως είναι:

  • Γενική αίματος
  • Σάκχαρο – ουρία
  • Χρόνος προθρομβίνης (έλεγχος της πηκτικότητας του αίματος)
  • Καρδιογράφημα
  • Ακτινογραφία θώρακος

Επίσης, ρωτάμε το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς (αν έχει κάποια προηγούμενα προβλήματα υγείας, αν πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, αν έχει κάποιες σοβαρές παθήσεις που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν, που ενδεχομένως να χρειαστεί η παρουσία και βοήθεια του καρδιολόγου. Όλα αυτά πρέπει να τα γνωρίζουμε όταν παίρνουμε το ιστορικό ενός ασθενούς.

Αφού λοιπόν έχουμε δει τον ασθενή, έχουμε εντοπίσει τα προβλήματα στην μύτη που πρέπει να διορθωθούν και έχουμε δείξει φωτογραφίες με τα αποτελέσματα προηγούμενων επεμβάσεων (πριν και μετά), έχουμε λάβει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και αφού έχουμε υποδείξει τις ιατρικές εξετάσεις που πρέπει να γίνουν εν’ όψει της γενικής νάρκωσης, προσδιορίζουμε το ραντεβού προκειμένου να γίνει το χειρουργείο.

Η διαδικασία του χειρουργείου

Το χειρουργείο λοιπόν ξεκινάει με γενική νάρκωση. Η συγκεκριμένη επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί κλειστή ή ανοικτή. “Κλειστή” ρινοπλαστική είναι αυτή που δεν υπάρχουν καθόλου τομές, δεν φαίνεται τίποτα εξωτερικά, όλες οι τομές γίνονται μέσα, στους βλεννογόνους της μύτης και μέσα από αυτές τις τομές έχουμε πρόσβαση στο ρινικό σκελετό, δηλαδή στην οστέινη ρινική πυραμίδα έχουμε πρόσβαση στο διάφραγμα, στο ακρορίνιο για να επέμβουμε στους χόνδρους για να τους επηρεάσουμε με κάποιον τρόπο ώστε να τους λεπτύνουμε. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, πραγματοποιούμε την τυπική “κλειστή” ρινοπλαστική. Ταυτόχρονα μπορούμε να δουλέψουμε και στο διάφραγμα, αν είναι σκολιωτικό και χρειάζεται να διορθωθεί, να ευθειαστεί, ή να καυτηριαστούν οι τυχόν ρινικές κόγχες.

Η “ανοικτή” ρινοπλαστική, είναι μια μέθοδος ρινοπλαστικής όταν χρειάζεται να έχουμε άμεση ορατότητα στα προβλήματα που εμφανίζει η μύτη. Οπότε με μια μικρή τομή που κάνουμε στη στυλίδα της μύτης, και με συγκεκριμένες τομές που δεν φαίνονται, ανασηκώνουμε όλη τη μύτη έτσι ώστε να εκτεθεί μπροστά στα μάτια μας, να έχουμε εικόνα για την ράχη της μύτης, για τους χόνδρους της, για το διάφραγμα, τα ρινικά οστά, έτσι ώστε να μπορούμε να επέμβουμε και να διορθώσουμε τυχόν προβλήματα που εμφανίζονται, και να φτιάξουμε την ιδανική εικόνα για την μύτη.

Και στις δυο μεθόδους που ακολουθούμε, αφού τελειώσει η επέμβαση, χρειάζεται να κάνουμε ένα πρόσθιο επιπωματισμό, με ειδικές απορροφητικές γάζες τις οποίες τοποθετούμε μέσα στα ρουθούνια, έτσι ώστε να μην υπάρχει αιμορραγία (κάνουμε αιμόσταση). Αυτές τις γάζες τις αφήνουμε μέσα στην μύτη για τις πρώτες δύο μέρες μετά την επέμβαση. Επίσης τοποθετούμε έναν ειδικό γύψινο νάρθηκα στη μύτη έτσι ώστε να διατηρήσουμε την εικόνα της που φτιάξαμε στο χειρουργείο, για να μην μετακινηθεί και να αποκατασταθούν τα κατάγματα που έχουμε προκαλέσει ή οτιδήποτε άλλο έχουμε διόρθωση στη μύτη, να διατηρηθεί στη σωστή του θέση. Αυτός ο γύψινος νάρθηκας παραμένει από 8 έως 10 μέρες.

Αυτό που θα δούμε μετά το χειρουργείο της ρινοπλαστικής, είναι κάποια μικρά πρηξίματα στην περιοχή των κάτω βλεφάρων, τα οποία μετά από 4 με 5 μέρες έχουν εξαφανιστεί, έτσι ώστε αφαιρώντας τον γύψινο νάρθηκα, κανένας να μην καταλάβει ότι έχουμε κάνει κάποια χειρουργική επέμβαση, εμείς όμως που είναι δική μας η μύτη, όταν κοιταζόμαστε στον καθρέπτη, καταλαβαίνουμε ότι σε κάποια σημεία είναι ακόμα πρησμένη. Η συνολική και η γενική εικόνα της μύτης μετά την αφαίρεση του νάρθηκα θα είναι αυτή που εμείς επιθυμούμε. Θα δούμε μια μύτη η οποία θα είναι βελτιωμένη. Τις λεπτομέρειες της επέμβασης θα τις διαπιστώσουμε μετά από 3 έως και 6 μήνες μετά το χειρουργείο γιατί κάποια πρηξιματάκια αργούν να υποχωρήσουν, οπότε υποχωρούν σταδιακά. Αυτά όσον αφορά την διαδικασία του χειρουργείου της ρινοπλαστικής.

Αμέσως μετά την επέμβαση, θα πρέπει να προσέχουμε να μην κάνουμε χειρονακτικές εργασίες, τουλάχιστον για τις πρώτες 10 με 15 μέρες, να αποφεύγουμε τις καταδύσεις, τις βουτιές τουλάχιστον μέχρι να γίνει η επούλωση και η αποκατάσταση της μύτης για τις πρώτες 20 μέρες, να αποφεύγουμε το γυμναστήριο για το πρώτο εικοσαήμερο, να μην καταβάλουμε δηλαδή μεγάλη προσπάθεια και από την στιγμή που είμαστε προσεκτικοί, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αυτό που θα ικανοποιήσει τον ασθενή.

Αφαιρείται και οστό;

Κατά την διάρκεια της επέμβασης, ανάλογα με το πρόβλημα που εμφανίζει η μύτη, εκεί εστιάζουμε. Όταν λοιπόν έχουμε έναν ήβο (καμπούρα), αναγκαστικά θα αφαιρέσουμε και οστέινο κομμάτι από την ρινική πυραμίδα, έτσι ώστε, ή να την ευθειάσουμε αν πρόκειται για άνδρα, ή να την κάνουμε ελαφρώς καμπυλωτή αν πρόκειται για γυναίκα, αφαιρώντας και χόνδρινο τμήμα από την “γέφυρα της μύτης”,και πολλές φορές αν έχουμε μια μύτη βαριά με χοντρό ακρορίνιο, θα πρέπει να λεπταίνουμε και αυτό και ακόμα, αν η βάση της ρινικής πυραμίδας είναι ανοικτή και δίνει την εικόνα μιας φαρδιάς μύτης, θα πρέπει και αυτήν να την λεπτύνουμε με συγκεκριμένους τρόπους. Οπότε λοιπόν, ανάλογα με το σημείο που εντοπίζουμε το πρόβλημα, είναι και ο τρόπος που επεμβαίνουμε.

Ποία είναι η κατάλληλη εποχή για να πραγματοποιηθεί το χειρουργείο ρινοπλαστικής;

Αυτά τα χειρουργεία μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε εποχή, συνήθως τα αποφεύγουμε όταν κάνει πολλή ζέστη, λόγω της δυσφορίας που προκαλείται από την βουλωμένη μύτη. Οι καλοκαιρινοί μήνες όπως Ιούλιος και Αύγουστος, είναι μήνες που θα πρέπει να αποφεύγονται αυτές οι επεμβάσεις. Παρ όλα αυτά, δεν είναι κανόνας, πάντα υπάρχουν περιστατικά που βρίσκουν χρόνο την συγκεκριμένη περίοδο γιατί έχουν την άδεια τους, ή μπορούν τότε να κάνουν την επέμβαση, οπότε μπορούν να την κάνουν, δεν υπάρχει αντένδειξη, αρκεί να ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού.

Αυτές οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται σε οργανωμένα χειρουργεία, πάντα παρουσία αναισθησιολόγου, σε ιδιωτικές κλινικές. Τα κόστη αυτών των επεμβάσεων λόγω και της οικονομικής κρίσης έχουν περιοριστεί αρκετά, οπότε είναι πολύ προσιτές και στο ευρύ κοινό.

Η ρινοπλαστική είναι συνήθως χειρουργείο ημέρας (day clinic), δεν χρειάζεται παραμονή στην κλινική. Καλό είναι τις πρώτες ημέρες να αποφεύγονται δραστηριότητες όπως οι χειρονακτικές εργασίες για την αποφυγή τυχόν επιπλοκών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει πλήρης περιορισμός κινήσεων. Ο ασθενής από την αμέσως επόμενη μέρα, εάν δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, μπορεί να πάει στην εργασία του, χωρίς αυτό να επιβαρύνει την κατάσταση του.

Στις δυο μέρες μετά την επέμβαση, αφαιρείται ο πρόσθιος επιπωματισμός (τα ειδικά σφουγγαράκια που έχουν τοποθετηθεί στα ρουθούνια για να μην ματώνει), οπότε μόνο με τον νάρθηκα, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην δουλειά του χωρίς να έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Αυτό είναι καθαρά απόφαση του καθ’ ενός που θα κάνει την επέμβαση.

Πηγή: www.iatros4u.gr