Αιδιοπλαστική

Tι είναι η αιδιοπλαστική;

Η αιδιοπλαστική- ή πιο απλά πλαστική αιδοίου- αποτελεί μια αισθητική χειρουργική  επέμβαση μέσω της οποίας διορθώνονται δυσμορφίες του αιδοίου. Όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να υποβληθούν στη συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση, αλλάζοντας την εικόνα του αιδοίου τους. Οι δυσμορφίες ενδέχεται να προκληθούν από γενετικούς παράγοντες ή κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού. Επίσης, με το πέρασμα των χρόνων τα χείλη του αιδοίου αλλάζουν σχήμα, ως αποτέλεσμα της φυσικής γήρανσης του δέρματος.

Ποιες γυναίκες μπορούν να υποβληθούν στην επέμβαση της αιδιοπλαστικής;

Η επέμβαση της αιδιοπλαστικής είναι ιδανική για γυναίκες που δεν είναι ευχαριστημένες με την εμφάνιση του αιδοίου τους. Επίσης, οι γυναίκες επιλέγουν να υποβληθούν στην επέμβαση της αιδιοπλαστικής εξαιτίας λειτουργικών αιτιών. Ειδικότερα, μπορούν να υποβληθούν στην επέμβαση της αιδιοπλαστικής γυναίκες που:

 • Αισθάνονται άβολα και ντροπή κατά τη σεξουαλική πράξη με την εικόνα του αιδοίου τους.
 • Αισθάνονται ανασφάλεια όταν φορούν μαγιό.
 • Εμφανίζουν πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
 • Παρουσιάζουν συχνά κολπίτιδες.
 • Νιώθουν ενόχληση ή πόνο κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως είναι για παράδειγμα το τρέξιμο, η ποδηλασία κ.ά.

Ποιες δυσμορφίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με την αιδιοπλαστική;

Οι δυσμορφίες του αιδοίου που αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά μέσω της επέμβασης της αιδιοπλαστικής είναι οι κάτωθι:

 • Υπερτροφικά μικρά χείλη αιδοίου: η συγκεκριμένη δυσμορφία είναι η συχνότερη. Τα υπερτροφικά μεγάλα χείλη περιορίζουν τις γυναίκες στην καθημερινότητά τους κατά την άθληση αλλά και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
 • Υπερτροφικά μεγάλα χείλη αιδοίου: τα υπερτροφικά μεγάλα χείλη προσδίδουν στο αιδοίο μια γηρασμένη όψη.
 • Χαλαρότητα κόλπου: η χαλαρότητα του κόλπου ενδέχεται να προκληθεί είτε από φυσιολογικούς τοκετούς είτε από τη φυσιολογική γήρανση.
 • Εμφάνιση χαλαρού δέρματος πάνω από την κλειτορίδα: ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών χαρακτηρίζεται από υπερτροφία πόσθης, δηλαδή του δέρματος που καλύπτει την κλειτορίδα.

Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται η επέμβαση της αιδιοπλαστικής;

Στην επέμβαση της αιδιοπλαστικής δεν μπορούν να υποβληθούν ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη ή λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή. Επίσης, η ύπαρξη της οποιαδήποτε φλεγμονής στην περιοχή αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη διενέργεια της επέμβασης. Μόλις η φλεγμονή αντιμετωπιστεί επιτυχώς, η ασθενής μπορεί να υποβληθεί στην επέμβαση χωρίς κανένα πρόβλημα.

Πώς πραγματοποιείται η αιδιοπλαστική;

Η αιδιοπλαστική είναι μια απόλυτα ασφαλής επέμβαση και πραγματοποιείται με μέθη, τοπική ή γενική αναισθησία. Η διάρκεια της επέμβασης δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια, καθώς εξαρτάται από το είδος της δυσμορφίας που χρήζει αντιμετώπισης. Επίσης, το είδος της δυσμορφίας καθορίζει και τη χειρουργική μέθοδο αποκατάστασης. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της επέμβασης δεν εφαρμόζεται μόνο μια χειρουργική μέθοδος, καθώς οι δυσμορφίες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι περισσότερες από μια.

Μετεγχειρητικές οδηγίες

Τα αποτελέσματα της αιδιοπλαστικής είναι μόνιμα και άμεσα ορατά μετά το τέλος της επέμβασης. Το διάστημα αποθεραπείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος της επέμβασης που πραγματοποιήθηκε, όμως σε γενικές γραμμές δεν ξεπερνά τις 2 εβδομάδες.

Στην περιοχή εμφανίζεται ήπιο οίδημα, το οποίο υποχωρεί σταδιακά 2-3 ημέρες μετά την επέμβαση. Η ασθενής θα πρέπει να φροντίζει για τον σχολαστικό καθαρισμό της περιοχής με ειδικό αντισηπτικό διάλυμα. Τέλος, η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες προτείνεται μια εβδομάδα μετά την επέμβαση, ενώ η σεξουαλική επαφή καλό θα ήταν να αποφευχθεί τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα των 6-7 εβδομάδων.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς δεν αισθάνονται πόνο μετεγχειρητικά. Εάν εμφανιστεί κάποια ενόχληση στην περιοχή μετά την επέμβαση, αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα.

Εάν ενδιαφέρεστε να υποβληθείτε στην επέμβαση της αιδιοπλαστικής, απευθυνθείτε άμεσα στον έμπειρο Πλαστικό Χειρουργό Θάνο Κοντογιάννη. Ο ιατρός έχει πραγματοποιήσει πολλές επεμβάσεις, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες τεχνικές. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας.

Στην επέμβαση μπορεί να υποβληθεί οποιαδήποτε γυναίκα δεν αισθάνεται άνετα με την εμφάνιση του αιδοίου της ή αντιμετωπίζει προβλήματα στην καθημερινότητά της, όπως πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή κατά τη διάρκεια της άθλησης, συχνή εμφάνιση λοιμώξεων στην ευαίσθητη περιοχή κ.ά.

Οι δυσμορφίες που μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της αιδιοπλαστικής είναι οι παρακάτω:

 • Υπερτροφικά μικρά χείλη
 • Υπερτροφικά μεγάλα χείλη
 • Υπερτροφία πόσθης
 • Χαλαρότητα κόλπου

Πραγματοποιείται με μέθη, τοπική ή γενική αναισθησία. Οι χειρουργικές μέθοδοι που εφαρμόζονται εξαρτώνται από τη δυσμορφία που πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Δεν μπορούν να υποβληθούν στην επέμβαση οι γυναίκες που έχουν διαβήτη, λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή ή εμφανίζουν φλεγμονή στην ευαίσθητη περιοχή. Στις περιπτώσεις φλεγμονής, μόλις αυτή αντιμετωπιστεί η ασθενής μπορεί να υποβληθεί χωρίς φόβο στην επέμβαση.

Μετά την επέμβαση η ασθενής θα πρέπει να είναι αρκετά σχολαστική με τον καθαρισμό της περιοχής με ειδικό αντισηπτικό διάλυμα. Μια εβδομάδα μετά την επέμβαση μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές της δραστηριότητες και ενδείκνυται αποχή από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα τουλάχιστον για 6 εβδομάδες.