Πωγωνοπλαστική

Η πωγωνοπλαστική είναι η μέθοδος με την οποία μπορούμε να αυξήσουμε ή να μικρύνουμε την κάτω γνάθο (πηγούνι). Μπορεί να γίνει με χειρουργική επέμβαση, με τοπική αναισθησία και μέθη. Οι τομές μπορεί να είναι είτε μέσα από το στόμα στο ύψος της κάτω γνάθου, είτε μία μικρή τομή κάτω από το πηγούνι.

Πολλές φορές η πωγωνοπλαστική συνδυάζεται με ρινοπλαστική, ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν μικρή κάτω γνάθο και μεγάλη κυρτή μύτη. Όταν θέλουμε να αυξήσουμε το μέγεθος στο πηγούνι, χρησιμοποιούνται ενθέματα συμπαγούς σιλικόνης διαφόρων μεγεθών, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να δώσουμε.

Όταν θέλουμε να μειώσουμε το μέγεθος στο πηγούνι, τότε, κάνουμε ή οστεοτομή, αν το πρόβλημα είναι μεγάλο, ή ρασπάρουμε το οστούν αν το πρόβλημα είναι μικρό.

Επίσης, όταν θέλουμε να αυξήσουμε το μέγεθος στο πηγούνι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ενέσιμα υλικά στο ιατρείο με το αποτέλεσμα να διαρκεί ενάμιση έως δύο έτη. Συνήθως αυτό γίνεται όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μικρό πρόβλημα.

Πολλές φορές η πωγωνοπλαστική συνδυάζεται με ρινοπλαστική ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν μικρή κάτω γνάθο και μεγάλη κυρτή μύτη (πτηνοειδές προσωπείο). Η επέμβαση αυτή ονομάζεται προφιλοπλαστική.

https://www.youtube-nocookie.com/embed/8f5vo_thhsA?rel=0&fs=1&wmode=transparent

Συχνές ερωτήσεις για την πλαστική στο πηγούνι

Ποια είναι η εν τάχει η διαδικασία της επέμβασης;

Η πωγωνοπλαστική είναι μία επέμβαση που πραγματοποιείται στην περιοχή του πηγουνιού. Ο πλαστικός χειρουργός εκτελεί τη διαδικασία ενδοστοματικά ή μέσω μιας μικρής τομής στο εξωτερικό του σαγονιού όπου τοποθετεί ειδικά ενθέματα.

Τα βήματα είναι τα εξής: Αντισηψία στο πηγούνι και επιλογή της αναισθησίας που έχει αποφασίσει ο γιατρός. Προετοιμασία στο πηγούνι και εισαγωγή του ενθέματος. Τέλος, συρραφή της περιοχής.

Πώς επιλέγεται η αναισθησία;

Ο γιατρός είναι ο ειδικός για να ελέγξει την περιοχή και να αποφασίσει ανάλογα με τη γυναίκα τι αναισθησία θα επιλέξει. Αν η πωγωνοπλαστική συνδυαστεί με κάποια άλλη επέμβαση τότε η αναισθησία που εφαρμόζεται είναι σίγουρα γενική.

Με ποια άλλη πλαστική επέμβαση συνήθως συνδυάζεται η πωγωνοπλαστική;

H επέμβαση της πωγωνοπλαστικής ιδανικά συνδυάζεται με ρινοπλαστική για θεαματικά αποτελέσματα. Το πηγούνι αναδιαμορφώνεται και ταιριάζει ιδανικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου, ενώ με τη ρινοπλαστική ευθειάζεται ένα στραβό διάφραγμα και απελευθερώνεται η αναπνοή.

Την πωγωνοπλαστική μπορείτε να τη συνδυάσετε επίσης, με λιποαναρρόφηση στο προγούλι, βελτιώνοντας κατά πολύ την εμφάνισή σας.

Αφήνει σημάδι η επέμβαση της πωγωνοπλαστικής;

Όταν πρόκειται για μεγέθυνση, δεν εμφανίζεται κανένα σημάδι, αφού η τομή από την οποία εισάγεται το ένθεμα γίνεται μέσα στο στόμα. Αντίθετα στην σμίκρυνση του πιγουνιού απαιτείται μία εξωτερική τομή στο κάτω μέρος. Για να κλείσει αυτή η τομή γίνεται πλαστική ενδοδερμική ραφή, με απορροφήσιμα ράμματα.

Είναι εύκολη η ανάρρωση μετά από την πωγωνοπλαστική;

Την ίδια κιόλας μέρα επιτρέπεται η επιστροφή στο σπίτι. Συνιστάται η επάνοδος στην καθημερινότητα και την εργασία σας μετά από 3 ημέρες. Αν νιώθετε ενοχλήσεις, μπορείτε να λάβετε ένα κοινό αναλγητικό. Το οίδημα στην περιοχή είναι απόλυτα φυσιολογικό και υποχωρεί μετά από λίγες ημέρες.

Πώς υπολογίζουμε ποιο είναι το ιδανικό σχήμα στο πιγούνι;

Το κάθε πρόσωπο έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και για να βρεθούν οι ιδανικές αναλογίες και αρμονία στο πρόσωπο, ίσως είναι απαραίτητη η συμβολή ενός υπολογιστή. Ο γιατρός θα υπολογίσει με ακρίβεια χιλιοστού την αλλαγή του μεγέθους.

Ποιο είναι το κόστος για την πωγωνοπλαστική;

Για την πλαστική στο πηγούνι το τελικό κόστος προκύπτει από πολλούς παράγοντες. Δύο από τους σημαντικότερους είναι το μέγεθος του προβλήματος και το αν θα συνδυαστεί η επέμβαση με κάποια άλλη.