Μειωτική στήθους

Τι ορίζεται ως μειωτική στήθους;

Η μειωτική στήθους είναι μια χειρουργική επέμβαση μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η μείωση του μεγέθους του στήθους. Δεν πραγματοποιείται τόσο συχνά όσο η αυξητική στήθους, όμως όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να υποβληθούν σε αυτή και να απαλλαχθούν από τα προβλήματα που προκαλεί ένα μεγάλο στήθος. Όπως και η αυξητική, έτσι και η μειωτική τονώνουν την αυτοπεποίθηση της ασθενούς και την κάνουν να αισθάνεται όμορφα με την εικόνα της.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η επέμβαση της μειωτικής στήθους;

Το μεγάλο στήθος συνοδεύεται από μια σειρά προβλημάτων που υποβαθμίζουν την καθημερινότητα των γυναικών. Ειδικότερα, τα πιο συνήθη λειτουργικά προβλήματα– εκτός από τα αισθητικά- που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με μεγάλο στήθος είναι τα κάτωθι:

  • Χρόνιος πόνος στην σπονδυλική στήλη
  • Πόνος στον αυχένα και τους ώμους
  • Πονοκέφαλος
  • Ερεθισμός στο δέρμα κάτω από την περιοχή των μαστών
  • Περιορισμός σωματικής δραστηριότητας
  • Δυσκολία στην αναπνοή

Ποιες ασθενείς μπορούν να υποβληθούν στη συγκεκριμένη επέμβαση;

Στην μειωτική στήθους μπορούν να υποβληθούν γυναίκες που δεν είναι ευχαριστημένες με το μέγεθος του στήθους τους για αισθητικούς ή λειτουργικούς λόγους. Βασικές προϋποθέσεις για να μπορέσει να υποβληθεί μια ασθενής στη συγκεκριμένη επέμβαση είναι να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας της και να μη θηλάζει. Επίσης, στην επέμβαση της μειωτικής υποβάλλονται συχνά γυναίκες των οποίων το στήθος μετά από εγκυμοσύνες είναι δυσανάλογο, καθώς και γυναίκες με υπερμέγεθες και βαρύ στήθος (γιγαντομαστία).

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;

Πριν την επέμβαση η ασθενής υποβάλλεται σε προεγχειρητικό έλεγχο, ο οποίος περιλαμβάνει κυρίως εξετάσεις αίματος, καρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος. Επίσης, όπως και σε κάθε άλλη επέμβαση, διενεργείται μαστογραφία για τον αποκλεισμό οποιασδήποτε πάθησης των μαστών.

Η επέμβαση της μειωτικής στήθους πραγματοποιείται με την ασθενή υπό γενική αναισθησία και συνήθως συνδυάζεται και με ανόρθωση του στήθους στην σωστή θέση στον θώρακα. Ο χρόνος της χειρουργικής ακρίβειας δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια, όμως συνήθως διαρκεί 3-4 ώρες.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης αφαιρείται η απαιτούμενη ποσότητα δερματολιπώδους ιστού και μαζικού αδένα και στη συνέχεια ο μαστός αποκτά το ιδανικό σχήμα με τη μέθοδο της ανόρθωσης. Η μειωτική στήθους μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω μιας σειράς τεχνικών, η επιλογή των οποίων εξαρτάται από το μέγεθος του μαστού, τη θέση της θηλής κ.ά.

Μετά την μειωτική στήθους

Μετά την επέμβαση ανάλογα με την γενική της κατάσταση η ασθενής εξέρχεται αυθημερόν ή νοσηλεύεται για μια ημέρα. Εάν υπάρχουν παροχετεύσεις αφαιρούνται τη δεύτερη ημέρα. Για τις πρώτες 3-4 ημέρες τοποθετείται πιεστική επίδεση. Η επιστροφή σε εργασία γραφείου ενδείκνυται μετά από 5-6 ημέρες, ενώ σε χειρωνακτική εργασία μετά από ενάμιση μήνα περίπου.

Πότε είναι ορατά τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι ορατά αμέσως μετά τη διενέργειά της. Όμως, τα τελικά αποτελέσματα της επέμβασης και το τελικό σχήμα του στήθους φαίνονται έξι μήνες μετά το χειρουργείο.

Εάν ενδιαφέρεστε να υποβληθείτε σε μειωτική στήθους, απευθυνθείτε άμεσα στον έμπειρο Πλαστικό Χειρουργό Θάνο Κοντογιάννη. Ο πλαστικός χειρουργός έχει πραγματοποιήσει πολλές επεμβάσεις μειωτικής στήθους, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες τεχνικές. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας και μάθετε τα πάντα για την επέμβαση της μειωτικής.