Πρόσωπο

Σήμερα είναι γεγονός ότι η επιστήμη εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς με τη βοήθεια της τεχνολογίας και η γνώση μεταδίδεται με την ταχύτητα του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Η ιατρική αισθητική είναι ένας τομέας που έχει ωφεληθεί από αυτήν την τεχνολογική εξέλιξη, έχοντας εστιάσει το ενδιαφέρον της στη χρήση των laser.

Η αιχμή του δόρατος αυτής της τεχνολογικής επανάστασης είναι η αισθητική βελτίωση του προσώπου μέσα από την εφαρμογή των laser.

H ονομασία L.A.S.E.R. προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων «Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation», δηλαδή «ενίσχυση του φωτός με διεγερμένη εκπομπή ακτινοβολίας».

H πρώτη συσκευή εκπομπής ακτίνων LASER κατασκευάσθηκε τη δεκαετία του ’50 και η μετέπειτα εξέλιξη ήταν ραγδαία.

Η αισθητική βελτίωση ενός προσώπου με τη χρήση των laser αποβλέπει στα εξής:

  • Στην αντιμετώπιση των μετωπιαίων, περιστοματικών ρινοπαρειακών και περιοφθαλμικών ρυτίδων (πόδι της χήνας), απαλύνοντας τις βαθιές ρυτίδες και εξαφανίζοντας τις πιο ρηχές.
  • Στην ανανέωση και σύσφιξη της επιδερμίδας, δίνοντας απαλή υφή και υγιή λάμψη.
  • Στην εξάλειψη ή βελτίωση των ουλών ακμής ή τραυματικών ουλών ανάλογα με το βάθος της βλάβης.
  • Στην αντιμετώπιση λεκέδων και δυσχρωμιών του δέρματος, βελτιώνοντας έτσι την ομογένεια του χρώματος της επιδερμίδας.
  • Στην αντιμετώπιση ευρυαγγειών και αιμαγγειωμάτων.
  • Τέλος, η τεχνολογία laser διεγείροντας τους ινοβλάστες στη στοιβάδα του χορίου προκαλεί υπερνεοκολαγονογένεση και έτσι πάχυνση της συγκεκριμένης στοιβάδας, λόγω παρουσίας μεγαλύτερης ποσότητας κολλαγόνου και ελαστίνης. To τελικό αποτέλεσμα είναι ένα δέρμα ομοιογενές, παχύτερο, με ελαστικότητα και σφριγηλό. Το αποτέλεσμα αυτό επιτυγχάνεται όταν το laser μπορεί να φθάσει μέχρι και την στοιβάδα του χορίου. Αυτή τη δυνατότητα μέχρι τώρα έχουν τα laser CO2, τα Erbium, καθώς και τα νεότερα non ablatives laser και είναι πολύ σημαντική, γιατί με αυτή τους τη δράση προκαλούν ανάπλαση, αλλά και ένα ποσοστό σύσφιξης του δέρματος ,αντιμετωπίζοντας έτσι και ως ένα βαθμό τη χαλάρωση.

Ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα προϋποθέτει τη σωστή χρήση laser ανάλογα με το πρόβλημα που μας απασχολεί.

Θα αναφερθούμε τώρα στις πλέον συνηθισμένες εφαρμογές laser στο πρόσωπο.

A. RESURFACING

Είναι η μέθοδος που γίνεται εφάπαξ και υπόσχεται όλα όσα ζητάμε σε μια πλήρη αισθητική βελτίωση του προσώπου.

Μπορεί να αφορά σε όλο το πρόσωπο «full face resurfacing» ή συγκεκριμένες περιοχές του προσώπου, όπου εντοπίζεται το πρόβλημα. Δίνει λύσεις σε γηρασμένο πρόσωπο, σε ρυτίδες, σε σημάδια ακμής, σε κηλίδες, δυσχρωμίες, σε υπερκερατωσικές βλάβες, σε ουλές τραυματισμών κ.λπ.

Για αυτή τη θεραπεία χρησιμοποιούμε το laser CO2 υψηλής ισχύος. Οι θεραπείες αυτές γίνονται σε χρονική περίοδο που δεν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια, συνήθως από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Πριν την εφαρμογή της θεραπείας με το laser συνηθίζεται να γίνεται προετοιμασία του δέρματος με ΑΗΑ ένα μήνα νωρίτερα, συνήθως 2-3 συνεδρίες με διαλύματα 30 και 50%. Εάν έχουμε να κάνουμε με φωτότυπο IV (τέσσερα) ίσως χρειαστεί και ενδιάμεση αγωγή με λευκαντικές κρέμες, πριν τη θεραπεία του laser ανάλογα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού. Όταν όλα είναι έτοιμα γίνεται η θεραπευτική εφαρμογή του laser με τοπική αναισθησία και εάν πρόκειται για full face, ίσως χρειαστεί και η παρουσία αναισθησιολόγου για να δώσει μια ελαφριά μέθη, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή ενόχληση. Αυτές οι θεραπείες δε χρειάζονται γενική νάρκωση.

Τελειώνοντας τη θεραπεία, το πρόσωπο ή κάποιες περιοχές του, ανάλογα αν κάναμε full face resurfacing ή μερικό resurfacing, έχουν την εικόνα του επιπολής μερικού πάχους εγκαύματος. Γι’ αυτό τοποθετούμε μια ειδική μεμβράνη από σιλικόνη ή ειδικές γάζες στο πρόσωπο για τις πρώτες μέρες που σκοπό έχουν να περιορίσουν το ορώδες εξίδρωμα, να προστατεύσουν το πρόσωπο από εξωτερικούς παράγοντες και να βοηθήσουν την ανάπλαση της επιδερμίδας. Η προστασία αυτή (μεμβράνη ή γάζες) αφαιρείται από το πρόσωπο την 5η ημέρα και ακολουθεί φροντίδα με ενυδατικές και αναπλαστικές κρέμες, καθώς και υψηλή αντηλιακή προστασία.

Συνήθως τις πρώτες 6-7 ημέρες από τη θεραπεία αποφεύγουμε την έξοδο από το σπίτι. Μετά επανερχόμαστε στους κανονικούς ρυθμούς ζωής μας, αλλά φροντίζοντας πάντα να έχουμε υπ’όψιν τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού. Τον πρώτο καιρό το χρώμα του προσώπου μας θα είναι ρόδινο και προοδευτικά μέρα με την ημέρα θα αποκαθίσταται στο φυσιολογικό του. Στον φωτότυπο IV (τέσσερα) ίσως χρειαστεί μετά περίπου ένα μήνα από τη θεραπεία με το laser και η εφαρμογή κάποιας λευκαντικής κρέμας για να αποφύγουμε την πιθανότητα κάποιας δυσχρωμίας. Η επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί σε αυτό τον φωτότυπο (IV) ή και σε άλλα άτομα που έχουν υποστεί resurfacing, αλλά δεν ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες του ιατρού, είναι η όψιμη φλεγμονή μετά από δύο μήνες περίπου από την θεραπεία με το laser, η οποία εμφανίζει σκούρους λεκέδες στο πρόσωπο, το γνωστό μέλασμα. Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται, αλλά απαιτεί χρόνο και κόπο με χρήση λευκαντικών ουσιών και άλλων εφαρμογών σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού. Υπολογίζεται ότι χρειάζονται 3-4 μήνες ή και περισσότερο για να έχουμε το τελικό αποτέλεσμα του laser, το οποίο αν όλα έχουν εξελιχθεί σωστά και έχουν εφαρμοστεί οι οδηγίες του ιατρού, είναι άριστο, βγάζοντας προς τα έξω ένα ανανεωμένο πρόσωπο χωρίς ψεγάδια.

B. SOFT RESURFACING

Είναι η μέθοδος επιλογής που προτιμάται σήμερα, γιατί αποφεύγεται η πιθανότητα να εμφανιστούν λεκέδες σαν επιπλοκή και γιατί ο χρόνος αποθεραπείας είναι ελάχιστος (3-4 ημέρες). Γίνεται με τα ERBIUM YAG LASER (αυτά είναι soft laser που δεν φτάνουν σε τόσο μεγάλο βάθος όσο τα CO2) χωρίς τοπική αναισθησία και ολοκληρώνεται σε περισσότερες από μια συνεδρίες, με ανάπαυλα 1 – 1,5 μήνα ανάμεσα από κάθε συνεδρία. Μπορεί να συνδυαστεί και θεραπεία Erbium με CO2 χαμηλής ισχύος.

Αντιμετωπίζει ρυτίδες, σημάδια ακμής, δυσχρωμίες, υπερκερατωσικές βλάβες και άλλες επιδερμικές δυσμορφίες. Εφαρμόζεται είτε τοπικά ή σαν full face θεραπεία, δίνοντας ικανοποιητικά αποτελέσματα χωρίς να αφήνει σημάδια, έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίζουμε τον τρόπο ζωής μας χωρίς διακοπή, έχοντας ένα καθαρό ανανεωμένο πρόσωπο.

Μετά από κάθε θεραπεία τοποθετούμε στην περιοχή του προσώπου ενυδατικές και αναπλαστικές κρέμες και ακολουθούμε αντηλιακή προστασία, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού.