Πλαστική μύτης

Η πλαστική μύτης είναι μια από τις πιο δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις παγκοσμίως ανεξαρτήτως φύλου. Η θέση της μύτης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στρατηγική, αφού το σχήμα και το μέγεθός της καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη συνολική εικόνα του προσώπου μας και γι’ αυτό το λόγο η ρινοπλαστική θεωρείται επέμβαση βιτρίνας. Οι ασθενείς που δεν αισθάνονται όμορφα με την εικόνα της μύτης τους μπορούν να αλλάξουν οποιαδήποτε δυσμορφία της μέσω της ρινοπλαστικής.

Ποιοι ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε πλαστική μύτης;

Στην επέμβαση της πλαστικής μύτης μπορούν να υποβληθούν όσοι ασθενείς δεν είναι ευχαριστημένοι με την εικόνα της μύτης τους. Η πλειονότητα των ασθενών που επιδιώκουν τη βελτίωση της εικόνας της μύτης τους εμφανίζουν δυσμορφίες λόγω κληρονομικότητας ή λόγω τραυματισμών. Βασική προϋπόθεση για να υποβληθεί ένας ασθενής σε πλαστική μύτης είναι η πλήρης ανάπτυξη  του προσώπου του και της μύτης του. Ειδικότερα, στις γυναίκες η ανάπτυξη αυτή ολοκληρώνεται στα 16-17 έτη, ενώ στους άνδρες στα 18 έτη.

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για την επίσκεψή μας στο γραφείο του πλαστικού χειρουργού πριν την επέμβαση;

Αφού διαπιστωθεί ότι το πρόβλημά σας είναι υπαρκτό, ο γιατρός θα προχωρήσει σε μια λεπτομερή εξέταση της μύτης σας. Κατά την εξέταση ο ιατρός θα εντοπίσει τις αισθητικές δυσμορφίες που υπάρχουν. Εκτός από τις αισθητικές δυσμορφίες θα εντοπιστούν και τυχόν λειτουργικές ενοχλήσεις που εμποδίζουν τη σωστή αναπνοή, όπως σκολιωτικό διάφραγμα, υπερτροφικές ρινικές κόγχες κ.λπ.

Στη συνέχεια, ανάλογα με το πρόβλημα, ο γιατρός θα σας εξηγήσει τι ακριβώς θα κάνει στο χειρουργείο, προκειμένου να σας δώσει την επιθυμητή λύση. Εδώ θα πρέπει κατόπιν συζήτησης να λάβει υπόψη του τις ανησυχίες και την άποψή σας για το τελικό αποτέλεσμα και να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι θα προκύψει από αυτή.

Τελειώνοντας την εξέταση, θα ελέγξει με λεπτομέρεια το ιατρικό ιστορικό σας και θα σας υποδείξει κάποιες εξετάσεις απαραίτητες για τον προεγχειρητικό έλεγχο. Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει:

 • Γενική αίματος
 • Σάκχαρο
 • Ουρία
 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα(ΗΚΓ)
 • Ακτινογραφία θώρακος

Πριν φύγετε από το ιατρείο του πλαστικού χειρουργού, θα πρέπει να σας έχουν δοθεί οδηγίες για την προεγχειρητική και μετεγχειρητική συμπεριφορά σας. Έτσι, μέσα από τη σωστή συνεργασία σας με το γιατρό, η επέμβαση θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ποια είναι τα πιο συχνά αισθητικά προβλήματα που διορθώνονται μέσω της ρινοπλαστικής;

Μέσω της αισθητικής επέμβασης της πλαστικής μύτης διορθώνονται όλες οι δυσμορφίες της μύτης. Οι πιο συχνές δυσμορφίες είναι οι κάτωθι:

 • Στραβή μύτη
 • Υπερπροβάλλουσα κορυφή (ακρορίνιο)
 • Υποπροβάλλουσα κορυφή
 • Μύτη με ύβο (καμπούρα)
 • Πλατιά μύτη με μεγάλα ρουθούνια
 • Μεγάλη γαμψή μύτη

Πώς πραγματοποιείται η πλαστική μύτης;

Η πλαστική μύτης είναι μια χειρουργική επέμβαση που στην πλειονότητα των περιπτώσεων πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και τοπική διήθηση με διάλυμα ξυλοκαΐνης και αδρεναλίνης ενώ το χειρουργικό πεδίο είναι αναίμακτο. Μια ρινοπλαστική συνήθως διαρκεί περίπου μια ώρα, εκτός εάν στον ίδιο χειρουργικό χρόνο βελτιώνονται εκτός από την όψη της μύτης και ανατομικά προβλήματα (π.χ. σκολίωση του ρινικού διαφράγματος). Τότε μιλάμε για λειτουργική ρινοπλαστική. Οι χειρουργικές τομές δεν φαίνονται μετά τη χειρουργική επέμβαση, καθώς πραγματοποιούνται στο εσωτερικό της μύτης εκτός από σπάνιες περιπτώσεις που χρειάζονται ανοιχτή ρινοπλαστική και η τομή γίνεται στο κάτω μέρος της στυλίδας.

 

Πλαστική μύτης & Παράγοντες επιτυχίας

Παρόλο που η πλαστική μύτης αποτελεί ίσως τη συχνότερη αισθητική επέμβαση, τα αποτελέσματά της δεν είναι πάντα επιτυχημένα. Η επιτυχία της ρινοπλαστικής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με τον κυριότερο να είναι η επιλογή ενός εξειδικευμένου πλαστικού χειρουργού. Ένας πλαστικός χειρουργός γνωρίζει την ανατομία της μύτης, αλλά και τα στοιχεία που καθιστούν μια μύτη αρμονική σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Επίσης, σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα παίζουν οι ρεαλιστικές προσδοκίες του ασθενούς για τη νέα του μύτη. Πρέπει να γίνει πλήρως αντιληπτό από τον ασθενή ότι η μύτη που θα αποκτήσει θα είναι βάσει των αναλογιών του προσώπου του και όχι αυτή που έχει ο αγαπημένος του ηθοποιός.

Ποια είναι η εικόνα του ασθενούς μετά την επέμβαση και πότε είναι φανερά τα αποτελέσματα;

Για τις επόμενες 1-2 ημέρες μετά την επέμβαση ο ασθενής αναπνέει κυρίως από το στόμα γιατί στα ρουθούνια του τοποθετούνται ειδικά ταμπόν, τα merocel, για τον έλεγχο της αιμορραγίας. Αυτά αφαιρούνται συνήθως τη 2η μετεγχειρητική ημέρα. Ενδέχεται να εμφανιστεί πρήξιμο ή μελανιές γύρω από τα μάτια, οι οποίες υποχωρούν σταδιακά με το πέρασμα των ημερών. Μετεγχειρητικά δεν εντοπίζεται πόνος, αλλά μια ήπια ενόχληση, η οποία αντιμετωπίζεται με ήπια παυσίπονα.  Η τελική εικόνα της μύτης θα φανεί μετά το πέρας 4-6 μηνών από τη χειρουργική επέμβαση.

Πλαστική μύτης και μετεγχειρητικές οδηγίες

Λίγες ώρες μετά το χειρουργείο ή την επόμενη μέρα από τη διενέργεια της επέμβασης ο/η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του. Εξωτερικά της μύτης θα έχει τοποθετηθεί ένας ειδικός νάρθηκας, ο οποίος θα βοηθά τη μύτη να διατηρήσει το σχήμα που της δόθηκε.

Το εξωτερικό αυτό ναρθηκάκι αφαιρείται επτά ημέρες μετά την επέμβαση. Αμέσως μετά την αφαίρεση του νάρθηκα η μύτη θα φαίνεται φυσική και όμορφη με τις βελτιώσεις που έγιναν αλλά η τελική της εικόνα με κάθε λεπτομέρεια θα φανεί όταν υποχωρήσουν πλήρως τα πρηξίματα, συνήθως μετά 4-6 μήνες από τη χειρουργική επέμβαση. Κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας θα πρέπει να αποφεύγεται το έντονο φύσημα της μύτης και ο ασθενής θα είναι καλό να κάνει ρινικές πλύσεις και να κοιμάται ανάσκελα.  Τέλος, συστήνεται συνήθως μια εβδομάδα ανάπαυσης και περίπου 20 ημέρες μετά το χειρουργείο ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις αθλητικές του δραστηριότητες.

Εάν ενδιαφέρεστε να υποβληθείτε σε επέμβαση πλαστικής μύτης, απευθυνθείτε άμεσα στον έμπειρο Πλαστικό Χειρουργό Θάνο Κοντογιάννη. Ο ιατρός έχει πραγματοποιήσει πολλές επεμβάσεις ρινοπλαστικής, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες τεχνικές. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας και μεταμορφώστε άμεσα την εικόνα της μύτης σας.

Οι κατάλληλοι υποψήφιοι είναι όσο ενοχλούνται από την εικόνα της μύτης τους, όμως βασική προϋπόθεση  είναι να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του προσώπου και της μύτης. Για τις γυναίκες η ηλικία αυτή είναι στα 16-17, ενώ για τους άνδρες η ηλικία των 18.

Η επέμβαση της πλαστικής μύτης πραγματοποιείται συνήθως με γενική αναισθησία και διαρκεί συνήθως μια ώρα. Η ρινοπλαστική μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες επεμβάσεις που βοηθούν στη βελτίωση της αναπνοής, όπως είναι για παράδειγμα ο ευθειασμός στραβού ρινικού διαφράγματος. Ανάλογα με το πρόβλημα που χρήζει αντιμετώπισης εφαρμόζεται είτε η κλειστή είτε η ανοιχτή ρινοπλαστική.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση ενδέχεται να εμφανιστεί οίδημα και μελανιές γύρω από τη μύτη και τα μάτια που υποχωρούν σταδιακά. Πόνος δεν εντοπίζεται, παρά μόνο μια ήπια ενόχληση που αντιμετωπίζεται με ήπια παυσίπονα.

Τα τελικά αποτελέσματα είναι φανερά, όταν υποχωρήσει εντελώς το οίδημα μετά την επέμβαση. Ειδικότερα, η τελική εικόνα της μύτης είναι φανερή 4-6 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του λίγες ώρες μετά την επέμβαση ή την επόμενη του χειρουργείου. Η επιστροφή στην εργασία προτείνεται μετά από μια εβδομάδα και στις αθλητικές δραστηριότητες μετά από 20 ημέρες περίπου.