Νήματα προσώπου και σώματος

Υπάρχουν νήματα για ανόρθωση και lifting προσώπου και λαιμού, υπάρχουν νήματα για σύσφιξη προσώπου και σώματος σε περιοχές όπου υπάρχει χαλάρωση και ρυτίδωση, υπάρχουν νήματα για γέμισμα ρυτίδων και δημιουργία όγκου.

Τα νήματα λοιπόν, έχουν  μπει στη ζωή μας και δίνουν αποτελέσματα που εντυπωσιάζουν, όταν χρησιμοποιούνται από τον ειδικό γιατρό με την ανάλογη εμπειρία.

Οι θεραπείες γίνονται στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού, είναι σύντομες και ανώδυνες, με εμφανή βελτίωση από την πρώτη εφαρμογή.

Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες ομάδες νημάτων είναι: α) τα μονόκλωνα PDO (polydioxanone) για σύσφιγξη-ανάπλαση προσώπου και σώματος και β) τα νήματα ανάρτησης COG για lifting προσώπου και λαιμού.

Νήματα ανάπλασης PDO

Τα νήματα αυτά είναι κατασκευασμένα από PDO (polydioxanone), υλικό που χρησιμοποιείται στα χειρουργεία. Είναι 100% βιο-απορροφήσιμα, δηλαδή διαλύονται και απορροφώνται από τον οργανισμό με υδρολυτική διαδικασία και στη συνέχεια αντικαθίστανται από ίνες κολλαγόνου. Τα αναπλαστικά νήματα PDO δεν κάνουν ανάρτηση. Τοποθετούνται με συγκεκριμένο τρόπο κάτω από το δέρμα, ώστε να σχηματίζουν ένα υποστηρικτικό πλέγμα που ανορθώνει, υποστηρίζει και στρώνει τους ιστούς του προσώπου και του σώματος, ώστε το δέρμα να γίνεται πιο στρωτό και σφριγηλό, με λιγότερη χαλάρωση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ο οργανισμός παράγει κολλαγόνο γύρω από τα νήματα (βιοδιέγερση), τα οποία, αφού απορροφηθούν από τον οργανισμό, τελικά αντικαθίστανται από τις ίνες κολλαγόνου σε συγκεκριμένη διάταξη.

Τα νήματα PDO χρησιμοποιούνται ευρέως στην αισθητική ιατρική σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, καθώς αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική για άτομα που έχουν ήπια ή μέτρια χαλάρωση ή δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Παράγονται στη Νότια Κορέα, με αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας (CE).

Τι πετυχαίνουμε με την εφαρμογή τους

  • Φυσική δημιουργία κολλαγόνου και ελαστίνης.
  • Σύσφιξη και ανάπλαση του δέρματος χωρίς χειρουργείο.
  • Είναι απολύτως ασφαλή, χωρίς καμία παρενέργεια ή επιπλοκή.

Σε ποιες ηλικίες εφαρμόζονται

Σε ηλικίες από 30 έτη και πάνω, σε άτομα των οποίων το δέρμα χρειάζεται στήριξη και σύσφιξη. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του ατόμου στο οποίο εφαρμόζονται, τόσο πυκνότερο πρέπει να είναι το πλέγμα, για να μπορέσει να δημιουργήσει τη σωστή υποδομή κολλαγόνου.

Σε ποια σημεία εφαρμόζονται

Τα συνηθισμένα σημεία του σώματος  στα οποία εφαρμόζεται η θεραπεία είναι το πρόσωπο (οβάλ, ρινοπαρειακές, ζυγωματικά, πόδι της χήνας, μέτωπο, μεσόφρυο), ο λαιμός, η κοιλιακή χώρα, οι γλουτοί, οι μηροί, οι βραχίονες, η πλάτη και το στήθος.

Πώς τοποθετούνται

Τα νήματα PDO τοποθετούνται με τη βοήθεια ειδικών λεπτών κοίλων βελονών. Κάθε βελόνα φέρει ένα νήμα και με την απλή εισαγωγή της στο δέρμα και την αφαίρεσή της, το νήμα μένει στη θέση που έχουμε προκαθορίσει.

Τα νήματα PDO είναι ατραυματικά και απορροφήσιμα, χωρίς παρενέργειες, αρκεί να τοποθετούνται από τον ειδικό πλαστικό χειρουργό. Δεν υπάρχουν επιπλοκές μετά την εφαρμογή τους, ενώ σπάνια παρουσιάζονται κάποιοι πιθανοί μώλωπες τοπικά.

Διάρκεια θεραπείας και αποτελέσματος

Ανάλογα με τις περιοχές στις οποίες επεμβαίνουμε, η διάρκεια της θεραπείας είναι από 10 έως 30 λεπτά περίπου, ενώ τα αποτελέσματα διαρκούν από έναν έως ενάμιση χρόνο.

Νήματα ανάρτησης και lifting COG

Μία άλλη κατηγορία νημάτων που χρησιμοποιούνται ευρέως στο ιατρείο για να πετύχουμε αυτό που ονομάζουμε «αναίμακτο lifting» είναι τα νήματα ανάρτησης COG. Βρίσκουν εφαρμογή στη βελτίωση της χαλάρωσης του οβάλ του προσώπου, στην ανάρτηση της περιοχής των ζυγωματικών και της περιοχής του υπεροφρύου, στη σύσφιξη- lifting λαιμού.

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες νημάτων ανάρτησης, λιγότερο ή περισσότερο επεμβατικά και διαφορετικού κόστους. Όλα τα νήματα είναι απορροφήσιμα και τα αποτελέσματα έχουν διάρκεια έναν έως ενάμιση χρόνο. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα και τα λιγότερο τραυματικά, για τα οποία χρειάζεται και μικρός χρόνος εφαρμογής στο ιατρείο, είναι τα νήματα ειδικής κατασκευής με αγκαθάκια και άγκιστρα, τα  οποία βρίσκονται μέσα σε κοίλες βελόνες ή κάνουλες (COG), που τοποθετούνται κάτω από το δέρμα και αγκιστρώνονται σ᾽ αυτό, τραβώντας το και τεντώνοντάς το στο επιθυμητό σημείο, ώστε να αντιμετωπιστεί η χαλάρωση της περιοχής.

Σε ποια σημεία εφαρμόζονται

Συνήθως τα νήματα COG διορθώνουν τη χαλάρωση του οβάλ του προσώπου, ανυψώνουν τις παρειές, τονίζουν τα ζυγωματικά, ανασηκώνουν τα φρύδια, και υπό προϋποθέσεις μπορούν να τοποθετηθούν και στο λαιμό μαζί με τα νήματα PDO για σύσφιξη-lifting.

Πώς τοποθετούνται

Η διαδικασία τοποθέτησης είναι απλή. Γίνεται στο ιατρείο και διαρκεί από 10 έως 30 λεπτά, ανάλογα με τον αριθμό των νημάτων που θα τοποθετηθούν και την επιφάνεια των περιοχών που θέλουμε να διορθώσουμε. Ξεκινώντας από ένα σταθερό σημείο, όπως π.χ. μπροστά από το αυτί, την περιοχή των κροτάφων κ.λπ., η βελόνα ακολουθεί πορεία κάτω από το δέρμα μέχρι την περιοχή της χαλάρωσης. Εν συνεχεία αφαιρείται η βελόνα και το νήμα αγκιστρώνεται στο δέρμα, το οποίο τραβά και ανασηκώνει μέχρι να βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό η χαλάρωση. Κατά την απορρόφηση σχηματίζεται κολλαγόνο, το οποίο βελτιώνει ακόμη περισσότερο την περιοχή της χαλάρωσης. Το αποτέλεσμα εμφανίζεται συνήθως άμεσα και συνεχίζει να βελτιώνεται όλο και περισσότερο μέσα στους επόμενους δύο μήνες, καθώς απορροφώνται τα νήματα και σχηματίζεται κολλαγόνο. Ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρξουν κατά την τοποθέτηση των νημάτων μικροί τραυματισμοί αγγείων και να δημιουργηθούν μικροί μώλωπες, που υποχωρούν σε μία έως δύο ημέρες.

Συμβουλές μετά τη θεραπεία

Μετά τη θεραπεία δίνονται οδηγίες να αποφεύγεται η επιβάρυνση της περιοχής με σκληρές τροφές κατά τη μάσηση, με οδοντιατρικές εργασίες, με ταλαιπωρία της περιοχής κατά τον ύπνο κ.λπ. Πρέπει να λαμβάνονται κάποιες προφυλάξεις τουλάχιστον για τις πρώτες 8-10 ημέρες όσον αφορά κάποιες συνήθειες της καθημερινότητας, που θα τις υποδείξει ο γιατρός.

Διάρκεια θεραπείας και αποτελέσματος

Ανάλογα με τις περιοχές στις οποίες επεμβαίνουμε και με τον αριθμό των νημάτων που θα τοποθετηθούν, η διάρκεια της θεραπείας είναι από 10 έως 30 λεπτά. Τα αποτελέσματα φαίνονται μετά από 10-15 ημέρες και διαρκούν 12-18 μήνες. Στους δύο μήνες από τη θεραπεία απορροφώνται τα νήματα και στη θέση τους εμφανίζονται ίνες κολλαγόνου, που διατηρούν και επαυξάνουν το αποτέλεσμα. Αυτό που προσδοκούμε από τα νήματα COG είναι μια βελτίωση της χαλάρωσης και όχι βέβαια τα αποτελέσματα ενός χειρουργικού face lifting. Τα νήματα COG είναι ατραυματικά και απορροφήσιμα, χωρίς παρενέργειες, αρκεί να τοποθετούνται από τον ειδικό πλαστικό χειρουργό.