Κοιλιοπλαστική

Τι είναι η κοιλιοπλαστική και σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται;

Η κοιλιοπλαστική είναι επανορθωτική-αισθητική χειρουργική επέμβαση και απευθύνεται τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες.

Αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χαλάρωσης των κοιλιακών τοιχωμάτων που μπορεί να οφείλονται σε μεγάλες απώλειες βάρους. Επίσης, η επέμβαση της κοιλιοπλαστικής μπορεί να αντιμετωπίσει χαλάρωση που εμφανίζεται στην κοιλιακή χώρα σε γυναίκες που έχουν κυοφορήσει στο παρελθόν. Η κοιλιοπλαστική μπορεί να μεταμορφώσει την εικόνα της κοιλιάς σας άμεσα και με ασφάλεια.

Σε περιπτώσεις πολύ μεγάλης χαλάρωσης, όταν έχουμε τη λεγόμενη κρεμάμενη πτωτική κοιλία που εμποδίζει τις κινήσεις, τότε δεν προχωράμε στην τυπική κοιλιοπλαστική. Σε αυτή την περίπτωση επιλέγουμε την επιλεκτική κοιλιοπλαστική(μίνι κοιλιοπλαστική), αφαιρώντας μόνο την αναδίπλωση της κοιλιάς που κρέμεται.

Με ποια άλλη χειρουργική επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί η κοιλιοπλαστική;

Όταν η χαλαρή κοιλιά συνοδεύεται και από συσσώρευση λίπους, τότε σκεφτόμαστε και τη λιποαναρρόφηση. Η επέμβαση της λιποαναρρόφησης πραγματοποιείται είτε σε συνδυασμό με την κοιλιοπλαστική είτε σαν πρώτη επιλογή και μετά ακολουθεί η κοιλιοπλαστική. Η σειρά με την οποία θα πραγματοποιηθούν οι επεμβάσεις, θα εξαρτηθεί από το μέγεθος και την τοπογραφία του προβλήματος.

Σε μία τυπική χαλαρή κοιλιά, χωρίς μεγάλη συσσώρευση λιπώδους ιστού, προχωράμε στην επέμβαση της κοιλιοπλαστικής μέσα από κάποιο συνδυασμό ενεργειών.

  1. Αρχικά, γίνεται ενημέρωση στο ιατρείο, αφού πρώτα εκτιμηθεί το μέγεθος του προβλήματος.
  2. Στη συνέχεια, λαμβάνεται ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και σημειώνονται τυχόν προβλήματα υγείας.

Σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος πριν από το χειρουργείο, υπάρχει επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό προκειμένου να αποφασισθεί ή όχι η επέμβαση.

  1. Ζητείται προεγχειρητικός έλεγχος με τις απαραίτητες εξετάσεις και προγραμματίζεται η ημερομηνία του χειρουργείου.

Η κοιλιοπλαστική γίνεται με γενική νάρκωση και έχει διάρκεια 3-3,5 ώρες περίπου.

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;

Μέσω μιας τομής στο ύψος του τριχωτού του εφηβαίου που εκτείνεται ανάμεσα στις δύο λαγώνιες άκανθες σε σχήμα smile(χαμόγελο),ανασηκώνονται τα κοιλιακά τοιχώματα στο επίπεδο των ορθών κοιλιακών.

Η αποκόλληση φτάνει μέχρι τα κατώτερα πλευρικά τόξα, ενώ παρασκευάζεται ο ομφάλιος μίσχος. Στην συνέχεια, με ειδικά εσωτερικά ράμματα συμπλησιάζουν και ενισχύονται οι ορθοί κοιλιακοί μύες.

Σε γυναίκες που σκέφτονται να μείνουν έγκυες μετά την κοιλιοπλαστική, καλό είναι να αποφεύγονται τα ράμματα συμπλησίασης των ορθών κοιλιακών. Τα ράμματα αυτού του τύπου θα πρέπει να αποφεύγονται, για να μην υπάρξουν ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης. Μια ακόμη λύση είναι να χρησιμοποιηθούν απορροφήσιμα ράμματα και όχι μόνιμα, όπως συνηθίζεται. Στη συνέχεια, τεντώνεται ο δερματολιπώδης ιστός που έχει αποκολληθεί και αφαιρείται η υπάρχουσα χαλάρωση.

Η συρραφή του τραύματος γίνεται με εξελιγμένες τεχνικές και υλικά, ώστε να προκύψει η καλύτερη αισθητικά αποδεκτή ουλή. Σε κάθε περίπτωση η ουλή της κοιλιοπλαστικής θα κρύβεται από το εσώρουχο.

Με αυτή την τεχνική ο χειρουργός διώχνει τη περίσσεια δέρματος και λίπους, δίνοντας την εικόνα μιας επίπεδης σφικτής κοιλιάς.

Πολλές φορές συνυπάρχει και λιποαναρρόφηση στην περιοχή της μέσης, της λεκάνης, των γλουτών, στην έξω επιφάνεια των μηρών, στην έσω επιφάνεια των μηρών, στα γόνατα κλπ.

Αποθεραπεία μετά την κοιλιοπλαστική

Μετά την επέμβαση γίνεται μια πιεστική επίδεση με ζώνη κοιλίας ή με ειδικό κορσέ, αν συνυπάρχει και λιποαναρρόφηση.

Συνήθως χρειάζεται μία ή δύο ημέρες παραμονή στην κλινική για πλήρη ανάρρωση από το χειρουργείο.

Η πιεστική επίδεση παραμένει με τη μορφή της ζώνης κοιλίας, για να βοηθήσει τα κοιλιακά τοιχώματα να προσαρμοστούν στην νέα τους θέση για περίπου δύο μήνες.

Μετά την έξοδο από την κλινική, οι ασθενείς πρέπει να προσέχουν τις κινήσεις τους για την πρώτη εβδομάδα και να μην καταπονούνται σηκώνοντας βάρη.

Βαριά χειρωνακτική εργασία, γυμναστική που να περιλαμβάνει ασκήσεις κοιλιακών επιτρέπονται περίπου δύο μήνες μετά από την ημέρα του χειρουργείου.

Πότε θα είναι εμφανή τα αποτελέσματα μετά την επέμβαση και πιο είναι το κόστος της;

Πρέπει να τονισθεί ότι τα αποτελέσματααυτών των επεμβάσεων είναι θεαματικά και φαίνονται αμέσως. Τέλος, το κόστος της επέμβασης είναι ανάλογο της κλινικής που θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση.

Εάν ενδιαφέρεστε να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας αλλάζοντας την εικόνα της κοιλιάς σας, απευθυνθείτε στον έμπειρο Πλαστικό Χειρουργό Θάνο Κοντογιάννη. Ο πλαστικός χειρουργός έχει πραγματοποιήσει πολλές επεμβάσεις κοιλιοπλαστικής εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες τεχνικές. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας, εάν θέλετε να υποβληθείτε σε οποιαδήποτε επέμβαση του φάσματος της πλαστικής χειρουργικής.