Αυξητική στήθους

Συνήθως το πρόβλημα αφορά νέες κοπέλες που έχουν μικρό, έως ανύπαρκτο στήθος ή γυναίκες με μικρό χαλαρό στήθος που τους δημιουργεί ένα αίσθημα κατωτερότητας. Αισθάνονται άσχημα στις ιδιαίτερες στιγμές με τον σύντροφό τους ή όταν πρέπει να κυκλοφορήσουν στην παραλία με το μαγιό τους.

Η αισθητική επέμβαση που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα είναι η αυξητική στήθους (Augmentation) με προσθήκη ενθέματος σιλικόνης. Τα ενθέματα σιλικόνης, τα οποία χρησιμοποιούνται σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας, έχουν σχήμα και σύσταση παρόμοια ενός νεανικού μαστού και αποτελούνται, είτε από περίβλημα σιλικόνης και περιεχόμενο gel σιλικόνης, είτε από περίβλημα σιλικόνης και περιεχόμενο φυσιολογικό ορό.

Τα ενθέματα της πρώτης κατηγορίας τοποθετούνται, είτε πάνω από τον θωρακικό μυ και κάτω από τον μαζικό αδένα, είτε κάτω από τον θωρακικό μυ μέσα σε μια ειδική θήκη (τσέπη) που σχηματίζεται μέσω μιας μικρής τομής του δέρματος, 4cm (4 εκατοστά) περίπου.

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε αυτή την επέμβαση για αισθητικούς λόγους μπορούν να κυοφορήσουν και να θηλάσουν χωρίς πρόβλημα.

Η δεύτερη κατηγορία των ενθεμάτων τοποθετούνται πάντα σε μία θήκη που σχηματίζεται κάτω από τον θωρακικό μυ. Η τομή του δέρματος, δια μέσω της οποίας γίνεται η τοποθέτηση του ενθέματος σιλικόνης, γίνεται είτε στην υπομαστική πτυχή, είτε στον κάτω πόλο της θηλέας άλω, είτε σπανιότερα στην περιοχή της μασχάλης. Οι τομές αυτές έχουν πολύ καλή επούλωση και δεν αφήνουν σημάδια.

Τα πρώτα ενθέματα σιλικόνης, που κυκλοφόρησαν προ 30-35 ετών περίπου, είχαν το μειονέκτημα να σχηματίζουν αντιδραστικά κάψα γύρω τους σε ποσοστό 20-30%, με αποτέλεσμα το στήθος να δίνει την αίσθηση της σκληρότητας κατά την ψηλάφηση.Με τα νεότερα ενθέματα και τις βελτιωμένες τεχνικές της επέμβασης, η πιθανότητα αυτής της επιπλοκής έχει σχεδόν ξεπεραστεί φτάνοντας μόλις στο 2% περίπου.

Εκτός από την αισθητική χειρουργική, τα ενθέματα σιλικόνης χρησιμοποιούνται και στην επανορθωτική χειρουργική σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή για καρκίνο μαστού.

Η επέμβαση τοποθέτησης ενθεμάτων σιλικόνης γίνεται συνήθως με γενική νάρκωση, έχει διάρκεια περίπου 1-1,5 ώρα και δεν είναι απαραίτητη η διανυκτέρευση στην κλινική. Πριν το χειρουργείο, θα σχηματιστεί πλήρες ιατρικό ιστορικό και θα γίνουν οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Η επιστροφή της γυναίκας στο σπίτι μπορεί να γίνει επομένως την ίδια μέρα που θα γίνει το χειρουργείο, αφού της έχει τοποθετηθεί ένας ειδικός στηθόδεσμος, τον οποίο θα φορά επί 24ώρου βάσεως για έναν μήνα περίπου, με τα απαραίτητα διαλείμματα για την υγιεινή του σώματός της. Οι μετεγχειρητικές ενοχλήσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες, ενώ η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται σύντομα, περίπου σε μία εβδομάδα. Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε αυτή την επέμβαση για αισθητικούς λόγους μπορούν να κυοφορήσουν και να θηλάσουν χωρίς πρόβλημα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αυξητική στήθους

 • Τι είναι η αυξητική στήθους

Είναι η αισθητική χειρουργική επέμβαση, με την οποία αυξάνουμε το μέγεθος του γυναικείου στήθους χρησιμοποιώντας προθέσεις σιλικόνης. Με τον τρόπο αυτόν ο μαστός αυξάνεται σε όγκο γίνεται πιο στητός και βγάζει προς τα έξω την εικόνα ενός ομοιόμορφου ντεκολτέ. Οι προθέσεις σιλικόνης χρησιμοποιούνται σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας, έχουν σχήμα στρογγυλό ή σταγόνας με περίβλημα σιλικόνης ή φυσιολογικό ορό.

 • Πού απευθύνεται και σε ποιες ηλικίες

Συνήθως το πρόβλημα αφορά νέες κοπέλες που έχουν μικρό ή ανύπαρκτο στήθος ή γυναίκες με μικρό χαλαρό στήθος, που τους δημιουργεί ένα αίσθημα κατωτερότητας. Δεν είναι λίγες οι φορές που παραδέχονται στη συζήτησή τους με τον πλαστικό χειρουργό ότι ντρέπονται να κυκλοφορήσουν το καλοκαίρι στην παραλία φορώντας το μαγιό τους, ενώ έχει τύχει να δηλώσουν ότι σε μικρότερες ηλικίες αποφεύγουν να δημιουργήσουν σχέσεις, επειδή δε νιώθουν άνετα με το στήθος τους. Οι πιο συνηθισμένες ηλικίες είναι αυτές μεταξύ 18 μέχρι 60 ετών. Επίσης, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η συγκεκριμένη αισθητική επέμβαση απευθύνεται και σε άτομα του τρίτου φύλου, όταν έχουν αποφασίσει και έχουν την κατάλληλη ψυχολογία να αποκτήσουν γυναικεία χαρακτηριστικά.

 • Είναι ακίνδυνες οι προθέσεις σιλικόνης;

Μετά από συζητήσεις και έρευνες που έγιναν προ δεκαετίας, κυρίως στις Η.Π.Α από το F.D.A.(οργανισμός ελέγχου φαρμάκων και τροφίμων) διαπιστώθηκε ότι είναι ακίνδυνες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στην αισθητική χειρουργική όσο και αποκατάσταση των μαστών μετά από μαστεκτομή.

Επίσκεψη στο ιατρείο του Πλαστικού Χειρουργού

Αρχικά, ο ιατρός πρέπει να διαπιστώσει ότι η απόφαση της επέμβασης είναι κάτι που το θέλετε πραγματικά και ότι δεν επηρεάζεστε από τρίτους να κάνετε κάτι χωρίς τη θέλησή σας. Στη συνέχεια και αφού πάρει το ιατρικό ιστορικό σας, θα περάσετε στο εξεταστήριο, όπου θα δει το πρόβλημά σας και θα καταλήξει στο είδος και το μέγεθος των προθέσεων, ανάλογα με την ανατομία της περιοχής λαμβάνοντας υπόψη και τη δική σας άποψη.

Αυξητική στήθους

Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, αποφασίζεται αν οι προθέσεις σιλικόνης θα τοποθετηθούν κάτω από το θωρακικό μυ ή πάνω από αυτόν, ανάλογα πάντα από το σωματότυπο, την εικόνα του θωρακικού τοιχώματος και των μαστών. Επίσης, αποφασίζεται και το είδος της τομής από όπου θα μπει η σιλικόνη, αν θα γίνει στα όρια της θηλέας άλω, υπομαστικά ή στη μασχάλη.

Μετά από αυτόν το λεπτομερή έλεγχο, δίνονται οι απαραίτητες προεγχειρητικές οδηγίες και ζητούνται οι ανάλογες εξετάσεις.

Το χειρουργείο

Η επέμβαση αυξητικής στήθους γίνεται με γενική νάρκωση και έχει διάρκεια 1-1,5 ώρα περίπου. Οι τομές γίνονται όπως έχει προγραμματιστεί από την επίσκεψη στο ιατρείο, είναι μικρές, δεν ξεπερνούν τα 4 cm και μέσα από αυτές τις τομές δημιουργείται μια θήκη (τσέπη), είτε κάτω από το θωρακικό μυ είτε πάνω από αυτόν, όπου τοποθετείται η πρόθεση της σιλικόνης. Οι τομές συρράπτονται με τρόπο που σχεδόν δεν αφήνουν σημάδια.

Μετεγχειρητική πορεία

Για αυτήν την επέμβαση δε χρειάζεται νοσηλεία στην κλινική, αλλά φεύγετε την ίδια μέρα. Υπάρχει μία ήπια πιεστική επίδεση για τις πρώτες 3-4 ημέρες και στη συνέχεια και για περίπου ένα μήνα φοράτε έναν ειδικό στηθόδεσμο που παρέχει ασφάλεια προστατεύοντας το χειρουργημένο στήθος.

Αποφεύγουμε να σηκώνουμε βάρη, απότομες κινήσεις και δεν οδηγούμε για 10-15 μέρες. Στη δουλειά μας, εάν δεν είναι χειρωνακτική εργασία, επιστρέφουμε μετά από 4-5 μέρες από το χειρουργείο, διαφορετικά μετά από 15-20 ημέρες. Γυμναστήριο μετά από ένα μήνα περίπου.

Πρέπει πάντα να ακολουθούνται οι οδηγίες των Πλαστικών Χειρούργων για να έχετε μια ομαλή μετεγχειρητική πορεία. Το αποτέλεσμα της επέμβασης γίνεται φανερό αμέσως και δικαιώνει την απόφαση για τοποθέτηση σιλικόνης.

Η αυξητική στήθους σε αριθμούς:

 • 1-1,5 ώρα περίπου είναι η διάρκεια της επέμβασης
 • 1 είναι ο μήνας κατά τον οποίο θα πρέπει η χειρουργηθείσα να φοράει τον ειδικό στηθόδεσμο

Τα ενθέματα κατασκευάζονται εξωτερικά από σιλικόνη, ενώ στο εσωτερικό τους περιλαμβάνουν gel σιλικόνης. Βέβαια, υπάρχουν και ενθέματα που περιβάλλονται από σιλικόνη και στο εσωτερικό τους διαθέτουν φυσιολογικό ορό.

 • Tα διακρίνουμε ανάλογα με την κατασκευή τους σε round (στρογγυλά) και σε σχήμα σταγόνας.
 • Στις αισθητικές επεμβάσεις συνήθως χρησιμοποιούμε τα στρογγυλά ενθέματα.
 • Στις επεμβάσεις αποκατάστασης μετά από μαστεκτομή τα ανατομικά με σχήμα σταγόνας .

 

Είτε πάνω από τον θωρακικό μυ, είτε κάτω από τον θωρακικό μυ.

Σύμφωνα με έρευνες, τα ενθέματα σιλικόνης είναι ακίνδυνα και δεν προκαλούν πιθανές επιπλοκές ή παρενέργειες.

Διαρκεί περίπου 1 ώρα έως 1 ώρα και 15 λεπτά.

Με την επέμβαση, ο πλαστικός χειρουργός θα δώσει ορισμένες οδηγίες στην ασθενή.

 • Τις 4 πρώτες ημέρες θα υπάρξει μια ήπια πιεστική επίδεση.
 • Τον πρώτο μήνα είναι απαραίτητη η χρήση ειδικού στηθόδεσμου.
 • Αποφυγή άρσης βάρους τις πρώτες  15 ημέρες.
 • Επιστροφή στην εργασία μετά από 5 ημέρες.
 • Επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες μετά από 1 μήνα.