Διόρθωση μετατραυματικών ουλών

Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να αντιμετωπίσει και να διορθώσει άμεσα και σε πρώτο χρόνο οποιοδήποτε τραυματισμό του δέρματος και των μαλακών μορίων σε οργανωμένο χειρουργείο, με τοπική ή ολική νάρκωση ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος.

Επίσης, αντικείμενο του πλαστικού χειρουργού είναι η διόρθωση σε δεύτερο χρόνο μετατραυματικών ουλών, είτε με χειρουργική επέμβαση είτε με την βοήθεια του laser ή με συνδυασμό και των δύο. Οι ουλές προκύπτουν συνήθως ως αποτέλεσμα τραυμάτων στα οποία η επούλωση ήταν κακή λόγω σοβαρής αιτιολογίας όπως κάποια λοίμωξη ή κάποια άλλη εγγενής διαταραχή του ασθενούς.

Η διόρθωση των ουλών μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολλές τεχνικές, οι οποίες επιλέγονται αφού έχει διερευνηθεί η περιοχή εμφάνισης της ουλής και η ποιότητά της. Σημαντικός παράγοντας είναι επίσης και οι επιθυμίες του ίδιου του ασθενούς.

Ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενή, ο πλαστικός χειρουργός προσφέρει μία σειρά από θεραπείες. Επεμβατικές, όπως η εκτομή της ουλής (ουλοπλαστική) και η ραφή του τραύματος με ειδικές τεχνικές πλαστικής χειρουργικής. Μη επεμβατικές, όπως τεχνικές laser, τοποθέτηση επιθεμάτων κ.α. Η κάθε θεραπεία ταιριάζει περισσότερο ή λιγότερο στον κάθε ασθενή. Τα laser προτιμώνται στις περισσότερες περιπτώσεις λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν στον ίδιο τον ασθενή και στα αποτελέσματά τους.

Συνηθέστεροι τύποι προβληματικών ουλών

Υπερτροφικές ουλές

Οι υπερτροφικές ουλές είναι δύσμορφες και μεγάλες. Μπορεί να κάνουν αρκετά χρόνια να υποχωρήσουν και να απορροφηθούν σε μικρό βαθμό.

Χηλοειδή

Είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος και μπορούν να επεκταθούν και πέρα από τα όρια της αρχικής βλάβης. Ακόμα και όταν γίνει εκτομή της ουλής, μπορεί μετά από χρόνια να επανεμφανιστεί. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να εκτιμηθεί σωστά από τον γιατρό η κατάσταση της ουλής πριν προχωρήσει στην επιλογή της κατάλληλης μεθόδου.

Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να συνδυάσει επεμβατικές και μη επεμβατικές μεθόδους σε δύσκολα περιστατικά, πάντα αφού έχει εκτιμήσει σωστά όλους τους παράγοντες.

Μετεγχειρητικές ουλές

Οι μετεγχειρητικές ουλές είναι εύκολο να διορθωθούν, βελτιώνοντας την εμφάνισή τους με laser τελευταίας τεχνολογίας.

Γιατί εμφανίζονται ουλές

Η επιδερμίδα, προκειμένου να αποκαταστήσει την ουλή δημιουργεί ίνες κολλαγόνου, η εναπόθεση των οποίων μερικές φορές δεν γίνεται συγκροτημένα, δημιουργώντας μία αντιαισθητική εικόνα στην λεία επιδερμίδα. Για όσο διάστημα συμβαίνει η επούλωση, ο οργανισμός, λόγω της μεγάλης παραγωγής κολλαγόνου, δημιουργεί ένα χαρακτηριστικό σημάδι στο δέρμα.

Οι χηλοειδείς ουλές εμφανίζονται πιθανότατα λόγω ακμής στο στήθος και την πλάτη ή μπορεί να προκύψουν από κακώσεις του δέρματος ή μετά από χειρουργική επέμβαση, ακόμα και μετά από τατουάζ.

Συμπτώματα

Συνήθως οι ουλές δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Ορισμένοι ασθενείς βέβαια ίσως αναφέρουν φαγούρα και την αίσθηση του τραβήγματος από τη συρρίκνωση του δέρματος.

Χειρουργείο ή laser;

Η αφαίρεση ουλών με laser από το πρόσωπο και από το σώμα είναι μία από τις καινοτόμες και άμεσες θεραπείες αποκατάστασης και το κόστος της συνήθως είναι προσιτό. Από την άλλη η ουλοπλαστική – ουλεκτομή σε ουλές μεγάλου μεγέθους αποφεύγεται λόγω της πιθανότητας επανεμφάνισής τους.