BLOG

Αυξητική στήθους: όσα θέλετε να μάθετε για το γυναικείο στήθος!

Categories

Από τα πρώτα χρόνια της ιστορίας, ο μαστός της γυναίκας θεωρήθηκε σύμβολο ευγονίας και θηλυκότητας. Η κλασική και η σύγχρονη τέχνη αντιμετώπισε τους μαστούς σαν εκφραστικά στοιχεία του γυναικείου κάλλους με κλασικό πρότυπο την Αφροδίτη. Το μέγεθος του γυναικείου στήθους έχει να κάνει με την κληρονομικότητα, αλλά και με ορμονικές μεταβολές, ενώ αποτελεί εξειδικευμένο αδένα που εκπληρώνει τον φυσιολογικό προορισμό του θηλασμού, ενσωματώνεται στον ορμονικό κύκλο της γυναίκας και αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο στο γυναικείο σώμα. Η θέση, το σχήμα και ο όγκος του, διαφέρουν ανάλογα με τη φυλή, το άτομο, την ηλικία και την περίοδο λειτουργίας του. Είναι όργανα συμμετρικά στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα και βρίσκονται μεταξύ 2-3ης και 6-7ης πλευράς.

Το γυναικείο στήθος αποτελείται από δέρμα, λίπος και τον μαζικό αδένα. Αυτός στηρίζεται με ινώδεις δεσμίδες στον θωρακικό μυ. Η στήριξη αυτή χαλαρώνει με τα χρόνια και τις αυξομειώσεις βάρους προκαλώντας αλλαγές στην εικόνα του στήθους.

Το ιδανικό στήθος πρέπει να βρίσκεται στη σωστή θέση στο θωρακικό τοίχωμα, να έχει μέγεθος και σχήμα συμμετρικό με τις διαστάσεις του θώρακα σχηματίζοντας την εικόνα ενός στητού και σφριγηλού ντεκολτέ που αποπνέει θηλυκότητα.

Ο Πλαστικός Χειρουργός είναι ο ειδικός ιατρός που επεμβαίνει στο γυναικείο στήθος, όταν αυτό αντιμετωπίζει αισθητικά προβλήματα επαναφέροντάς το στην αισθητική συμμετρία που του αρμόζει.

Τα προβλήματα αυτά εμφανίζονται συνήθως όταν το στήθος είναι πολύ μικρό, πολύ μεγάλο και πτωτικό ή χαλαρό, οπότε δεν είναι στητό και σφριγηλό.

Θα αναφερθούμε με τη σειρά σε κάθε ένα από αυτά τα προβλήματα αισθητικής του γυναικείου στήθους.

Αυξητική Στήθους

– Τι είναι η αυξητική στήθους

Είναι η αισθητική χειρουργική επέμβαση, με την οποία αυξάνουμε το μέγεθος του γυναικείου στήθους χρησιμοποιώντας προθέσεις σιλικόνης. Με τον τρόπο αυτόν ο μαστός αυξάνεται σε όγκο γίνεται πιο στητός και βγάζει προς τα έξω την εικόνα ενός συμμετρικού όμορφου στήθους. Οι προθέσεις σιλικόνης έχουν σχήμα στρογγυλό ή σταγόνας με περίβλημα σιλικόνης και περιεχόμενο σιλικόνη ή φυσιολογικό ορό.

– Πού απευθύνεται και σε ποιες ηλικίες

Συνήθως το πρόβλημα αφορά νέες κοπέλες που έχουν μικρό ή ανύπαρκτο στήθος ή γυναίκες με μικρό χαλαρό στήθος, που τους δημιουργεί ένα αίσθημα κατωτερότητας. Δεν είναι λίγες οι φορές που παραδέχονται στη συζήτησή τους με τον πλαστικό χειρουργό ότι ντρέπονται να κυκλοφορήσουν το καλοκαίρι στην παραλία φορώντας το μαγιό τους, ενώ έχει τύχει να δηλώσουν ότι σε μικρότερες ηλικίες αποφεύγουν να δημιουργήσουν σχέσεις, επειδή δε νιώθουν άνετα με το στήθος τους. Οι πιο συνηθισμένες ηλικίες είναι αυτές μεταξύ 18 και 50 ετών. Επίσης, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η συγκεκριμένη αισθητική επέμβαση απευθύνεται και σε άτομα του τρίτου φύλου, όταν έχουν αποφασίσει και έχουν την κατάλληλη ψυχολογία να αποκτήσουν γυναικεία χαρακτηριστικά. Οι προθέσεις σιλικόνης χρησιμοποιούνται επίσης σε επανορθωτικές επεμβάσεις για διόρθωση ασύμμετρων μαστών καθώς και σε αποκατάσταση μετά μαστεκτομή.

– Είναι ακίνδυνες οι προθέσεις σιλικόνης;

Μετά από συζητήσεις και έρευνες που έγιναν προ δεκαετίας, κυρίως στις Η.Π.Α από το F.D.A.(εταιρία ελέγχου φαρμάκων και τροφίμων) διαπιστώθηκε ότι είναι ακίνδυνες, δεν δημιουργούν παρενέργειες στον οργανισμό ή κακοήθειες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στην αισθητική χειρουργική όσο και στην αποκατάσταση των μαστών μετά από μαστεκτομή.

– Επίσκεψη στο ιατρείο του Πλαστικού Χειρουργού

Αρχικά, ο ιατρός πρέπει να διαπιστώσει ότι η απόφαση της επέμβασης είναι κάτι που το θέλετε πραγματικά και ότι δεν επηρεάζεστε από τρίτους να κάνετε κάτι χωρίς τη θέλησή σας. Στη συνέχεια και αφού πάρει το ιατρικό ιστορικό σας, θα περάσετε στο εξεταστήριο, όπου θα δει το πρόβλημά σας και θα καταλήξει στο είδος και το μέγεθος των προθέσεων, ανάλογα με την ανατομία της περιοχής λαμβάνοντας υπόψη και τη δική σας άποψη. Η επιλογή των προθέσεων σιλικόνης πρέπει να γίνεται με κριτήρια υγειονομικής ασφάλειας που προσδιορίζονται από αναγνωρισμένους διεθνείς οργανισμούς ελέγχου όπως π.χ. ο FDA στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, αποφασίζεται αν οι προθέσεις σιλικόνης θα τοποθετηθούν κάτω από το θωρακικό μυ ή πάνω από αυτόν, ανάλογα πάντα από το σωματότυπο, την εικόνα του θωρακικού τοιχώματος και των μαστών.

Επίσης, αποφασίζεται και το είδος της τομής από όπου θα μπει η σιλικόνη, αν θα γίνει στα όρια της θηλέας άλω, υπομαστικά ή στη μασχάλη.

Μετά από αυτόν το λεπτομερή έλεγχο, δίνονται οι απαραίτητες προεγχειρητικές οδηγίες και ζητούνται οι ανάλογες εξετάσεις.

– Το χειρουργείο

Η επέμβαση αυξητικής στήθους γίνεται με γενική νάρκωση και έχει διάρκεια 1-1,5 ώρα περίπου. Οι τομές γίνονται όπως έχει προγραμματιστεί από την επίσκεψη στο ιατρείο, είναι μικρές, δεν ξεπερνούν τα 4 cm και μέσα από αυτές τις τομές δημιουργείται μια θήκη (τσέπη), είτε κάτω από το θωρακικό μυ είτε πάνω από αυτόν, όπου τοποθετείται η πρόθεση της σιλικόνης. Οι τομές συρράπτονται με τρόπο που σχεδόν δεν αφήνουν σημάδια.

– Μετεγχειρητική πορεία

Για αυτήν την επέμβαση δε χρειάζεται νοσηλεία στην κλινική, αλλά φεύγεις την ίδια μέρα. Υπάρχει μία ήπια πιεστική επίδεση για τις πρώτες 3-4 ημέρες και στη συνέχεια και για περίπου ένα μήνα φοράτε έναν ειδικό στηθόδεσμο που παρέχει ασφάλεια προστατεύοντας το χειρουργημένο στήθος.

Αποφεύγουμε να σηκώνουμε βάρη, τις απότομες κινήσεις και δεν οδηγούμε για 10-15 μέρες. Στη δουλειά μας, εάν δεν είναι χειρωνακτική εργασία, επιστρέφουμε μετά από 4-5 μέρες από το χειρουργείο, διαφορετικά μετά από 15-20 ημέρες. Γυμναστήριο μετά από ένα μήνα περίπου.

Πρέπει πάντα να ακολουθούνται οι οδηγίες των Πλαστικών Χειρούργων για να έχετε μια ομαλή μετεγχειρητική πορεία. Το αποτέλεσμα της επέμβασης γίνεται φανερό αμέσως και δικαιώνει την απόφαση για τοποθέτηση σιλικόνης. Το συνολικό κόστος μιας τέτοιας επέμβασης υπολογίζεται μεταξύ 3.500 – 4.500 ευρώ, ανάλογα και με την κλινική που θα γίνει το χειρουργείο.

Η αυξητική στήθους σε αριθμούς

  • 1,5 ώρα περίπου είναι η διάρκεια της επέμβασης
  • 1 είναι ο μήνας κατά τον οποίο θα πρέπει η χειρουργηθείσα να φοράει τον ειδικό στηθόδεσμο

Νεώτερες εξελίξεις στην αυξητική στήθους

– Βελτιωμένη τεχνική όσον αφορά την τοποθέτηση της σιλικόνης πάνω από τον θωρακικό μυ είναι όταν αυτή τοποθετείται αμέσως κάτω από την μυική περιτονία. Αυτό δίνει την εικόνα ενός στητού, λείου και απολύτως ομαλού στήθους χωρίς ψεγάδια στην αφή και την όψη.

– Μια μέθοδος που εξελίσεται τελευταία ξεκινώντας από την Ν. Κορέα, την Ιαπωνία και την Αμερική είναι ο συνδιασμός των βλαστοκυττάρων και λύπους ώστε να αυξηθεί ο όγκος του στήθους χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει καταφέρει να καθιερωθεί σαν τεχνική επιλογής γιατί δεν μπορεί να δώσει τον όγκο και την εικόνα που δίνουν οι προθέσεις σιλικόνης.

– Πρόσφατα και στην Ελλάδα χρησιμοποιείται στην αυξητική στήθους τυαλουρονικό σώματος. Είναι ενέσιμο υλικό που δίνει περιορισμένο όγκο και έχει διάρκεια από 1 εώς 11/2 χρόνια. Το ίδιο υλικό χρησιμοποιείται στην αυξητική γλουτών.

Μειωτική / Ανόρθωση στήθους

Εδώ ο Πλαστικός Χειρουργός, εκτός από την αισθητική αποκατάσταση του στήθους, αποκαθιστά και ένα πρόβλημα υγείας, διότι το μεγάλο βαρύ στήθος πολλές φορές προκαλεί αλλοιώσεις στη σπονδυλική στήλη που εκδηλώνονται με σειρά ενοχλήσεων (πόνος στην πλάτη, στον αυχένα), προκαλεί επίσης συχνές μυκητιάσεις στην υπομαστική πτυχή, ενώ μπορεί μακροπρόθεσμα και υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει και παράγοντα που προδιαθέτει σε κακοήθεια.

Η πείρα έχει αποδείξει ότι το προβληματικό στήθος επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία της γυναίκας στον ίδιο βαθμό που η φαλάκρα επηρεάζει τον άντρα.

Πριν από την επέμβαση λαμβάνεται ένα πλήρες ιστορικό της ενδιαφερόμενης, η οποία και ενημερώνεται για τη διαδικασία του χειρουργείου και τη μετεγχειρητική πορεία. Για τις γυναίκες άνω των 40 ετών συστήνεται πριν το χειρουργείο μαστογραφία.

Η συγκεκριμένη επέμβαση που συνιστάται σε μειωτική και ανόρθωση στήθους (Reduction mammaplasty) επαναφέρει το γυναικείο στήθος στη σωστή του θέση αφαιρώντας ό,τι περισσεύει από το μαστό δίνοντάς του έτσι το σωστό σχήμα και μέγεθος.

Η επέμβαση γίνεται με γενική νάρκωση και διαρκεί τρεις ώρες περίπου. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα στητό, σωστό σε όγκο και σε σχήμα στήθος. Τα σημάδια της επέμβασης βρίσκονται σε τέτοια θέση, ώστε να μη γίνονται εύκολα αντιληπτά από ένα τρίτο μάτι. Με το πέρασμα του χρόνου τα σημάδια φαίνονται ελάχιστα και παραμένει μόνο η εικόνα ενός καλαίσθητου, επιθυμητού στήθους. Η παραμονή στη κλινική συνήθως δεν είναι απαραίτητη. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μια μέρα. Στη συνέχεια, η χειρουργηθείσα εξέρχεται φορώντας ένα συγκεκριμένο στηθόδεσμο επί 24ώρου βάσεως για διάστημα ενός μηνός. Σ΄αυτόν το μήνα πρέπει να αποφεύγονται κατά το δυνατό οι χειρωνακτικές εργασίες. Μετά το μήνα μπορεί να συνεχίσει τη ζωή της στους κανονικούς της ρυθμούς. Τα μετεγχειρητικά ενοχλήματα είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα.

Μετά το χειρουργείο δεν υπάρχει πρόβλημα σε ενδεχόμενη εγκυμοσύνη, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις οι γυναίκες δεν μπορούν να θηλάσουν.

Η ανόρθωση στήθους σε αριθμούς:

  • 3 είναι οι ώρες διάρκειας της επέμβασης
  • 1 είναι η μέρα παραμονής στην κλινική
  • 1 είναι ο μήνας που πρέπει να φοράει τον ειδικό στηθόδεσμο η χειρουργηθείσα

Μαστοπηξία

Η εικόνα που δίνει το πεσμένο / χαλαρό στήθος της γυναίκας οφείλεται συνήθως στην αυξομείωση του μεγέθους του πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη και στην εκφύλιση των στηρικτικών στοιχείων του μαστού. Μπορεί επίσης να οφείλεται και σε απότομες μεγάλες αυξομειώσεις βάρους και σε προβλήματα ορμονών.

Η χειρουργική επέμβαση, που διορθώνει αυτό το στήθος, ονομάζεται μαστοπηξία και έχει σαν σκοπό αφαιρώντας το δέρμα που περισσεύει, χωρίς να επηρεάσει τον όγκο του στήθους, να το ανορθώσει και να το επαναφέρει στη σωστή του θέση δίνοντάς του επιθυμητό σχήμα και μέγεθος, ώστε να δείξει ξανά νεανικό και σφριγηλό.

Στην περίπτωση που οι μαστοί είναι μικροί και πεσμένοι και προκειμένου να δώσουμε τον σωστό όγκο στο στήθος βγάζοντας προς τα έξω την εικόνα ενός θηλυκού, επιθυμητού ντεκολτέ, η επέμβαση της μαστοπηξίας μπορεί να συνδυαστεί και με την τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης.

Για την επέμβαση της μαστοπηξίας απαιτείται γενική νάρκωση και η διάρκειά της είναι περίπου 2-2,5 ώρες. Συνήθως, δε χρειάζεται νοσηλεία, ενώ οι μετεγχειρητικές ενοχλήσεις είναι ανύπαρκτες έως ελάχιστες και οι τομές μοιάζουν με αυτές που γίνονται στη μειωτική μαστών. Για τα υπόλοιπα ισχύει ό,τι έχει αναφερθεί και παραπάνω στη μειωτική και ανόρθωση μαστών. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα στητό, σωστό σε όγκο και σε σχήμα στήθος. Τα σημάδια της επέμβασης βρίσκονται σε τέτοια θέση, ώστε να μη γίνονται εύκολα αντιληπτά από ένα τρίτο μάτι. Με το πέρασμα του χρόνου τα σημάδια φαίνονται ελάχιστα και παραμένει μόνο η εικόνα ενός καλαίσθητου, επιθυμητού στήθους. Η χειρουργηθείσα εξέρχεται από την κλινική φορώντας ένα συγκεκριμένο στηθόδεσμο επί 24ώρου βάσεως για διάστημα ενός μηνός. Σ΄αυτόν το μήνα πρέπει να αποφεύγονται κατά το δυνατό οι χειρωνακτικές εργασίες. Μετά το μήνα μπορεί να συνεχίσει τη ζωή της στους κανονικούς της ρυθμούς.

Καταλήγοντας, θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι σημαντικό η επιλογή του ειδικού ιατρού να γίνει με προσοχή και σοβαρότητα και πάντα μετά από λεπτομερή συζήτηση του προβλήματος του ενδιαφερόμενου.

Γράφει ο:
Θάνος Κοντογιάννης
Πλαστικός Χειρουργός
Πηγή: www.iatros4u.gr